Тома Биков: Не трябва да гледаме на машините за гласуване като на богове

49

След като резидентът Румен Радев определи датата 4 април за провеждане на изборите за Народно събрание, това предизвика разнопосочни реакции сред политическите сили. 

„Мисля, че няма значение нито за институциите, нито за партиите дали парламентарният вот ще бъде на 28 март или на 4 април“, каза в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Притесненията му са, че датата съвпада с католическия Великден. Това ще е предизвикателство за Външното министерство, защото ще трябва да организират избори в страни, където големият празник, може да ги затрудни. Според Биков това е в разрез с желанието на Румен Радев да насърчи гласуването на българите в чужбина.

За външното министерство ще бъде най-трудната задача, смята Биков, защото ще трябва да комуникират със страни в локдаун, за да организират даването на вот от страна на сънародниците ни. В същото време гласуването по пощата според него не е вариант, защото честността на вота би била подложена на съмнение.

„Готови сме за изборите, защото си проверихме структурите. 4 април за нас е една приемлива дата и нямаме причина да не сме доволни или да не сме съгласни“, казва Иван Ненчев от БСП.

„Убеден съм, че хората в чужбина и в страната, искат промяна“, допълва той. Затова и е сигурен, че българите ще излязат да гласуват, независимо дали е празник, или не. Ненчев посочи, че най-важното за изборите е честността на вота и запазване здравето на българските граждани.

„Не може да се гарантира тайната на вота чрез гласуване по пощата“, казва Ненчев. Посочва, че според него това няма как да стане.

„Доверие в българската изборна система няма“, допълва той. „Трябва да се мисли за създаване на ковид секции“, категоричен е той.

Ненчев смята, че трябва да има видеонаблюдение по време на даването на вот, за да са сигурни гражданите, че наблюдателите в секциите няма да фалшифицират резултата. Биков смята, че е най-добре всяка партия да подсигури хората си, които поставя в секционните секции, защото в противен случай ще трябва да бъдат сложени 12 хил. камери с 12 хил. монитори и 12 хил. човека, които да ги гледат и следят за нарушения.

„Видеонаблюдение имаме от много време и това са българските медии, които ходят по сигнали и т.н.“, казва депутатът от ГЕРБ. Категоричен е, че партията му ще признае вота, дори да го загуби.

Допълва, че на машините за гласуване не бива да се гледа като на богове. Те също могат да допускат грешки или да бъдат хакнати.

„БСП иска да избегне административния хаос, който може да настъпи по време на изборите“, казва Ненчев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова