Навършват се 100 години от създаването на фокуса с разрязване на човек (ВИДЕО)

90

От първото му показване до сега, той се е превърнал в един от най-известните фокуси по света и се изпълнява по много различни начини

На 17 януари се навършат сто години от деня, в който илюзионистът Пърсивал Томас Тибълс за първи път показа фокуса с разрязване на жена с трион, пише The Guardian, цитирани от Фокус. Тази илюзия стана една от най-известните в света и оттогава се изпълнява по различни начини.

Така се ражда един от най-известните трикове, който оттогава насам се изпълнява „с използване на различни инструменти и различни количества кръв“. Едно обаче остава неизменно – разрязването на млад човек на две части, който след това „почти винаги“ по чудо, излиза от сандъка невредим.

През идния уикенд илюзионистите на The Magical Circle, включително Дейвид Копърфийлд, ще бъдат домакини на онлайн събития за отбелязване на стогодишнината от фокуса.

Тибълс, по-известен със сценичното си име П.Т. Салбит, представи фокуса за първи път на 17 януари 1921 г. в Empire Theatre във Финсбъри Парк.

Оттогава безброй илюзионисти изпълняват фокуса по различни начини. „Това е много проста и ясна идея, но въпреки това лесно се възприема като нещо невъзможно“, казва илюзионистът Уил Хюстън. „В резултат тук има известна грация и големи възможности за развитие и преосмисляне“.

Той също така припомни, че първоначално в илюзията на Салбит краката и главата на жената не стърчат от кутията, но по-късно това се превръща в традиционна характеристика на този трик. „Този процес обикновено беше доста дълъг“, каза Хюстън. „Подозирам, че сега нещата стоят малко по-различно със задържането на вниманието на публиката“.

По негово мнение най-запомнящата се версия на този трик е изпълнена от Саймън Дрейк през 90-те години на миналия век в предаването Secret Cabaret на Channel 4. Като част от тази илюзия, Дрейк прави разрез от слабините до гърдите.


Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова