Ген. Мутафчийски разкри кога ще започне масовата ваксинация

53

Ген. Мутафчийски за заболеваемостта у нас, ваксините и мерките

„Справяме се много добре с COVID-пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта“, коментира в сутрешния блок на БНТ началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души“, уточни ген. Мутафчийски.

„До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от „Астра Зенека“ би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер“, където се минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите“, обясни ген. Мутафчийски.

Той коментира, че успехът в други европейски страни не е такъв, защото не са спрени децата от училище. По думите му, именно това е помогнало за намаляване на заболеваемостта в страната.

Мутафчийски обясни, че независимо, че децата не боледуват от COVID-19, те са заразоносители.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че изобщо у нас не се коментира да има пълно затваряне, защото частичното затваряне на ученици, молове, ресторанти и нощни заведения е показало успех.

Във връзка с предстоящите избори, Мутафчийски обясни, че от него лично не се очаква нещо, защото е генерал. Той отказа категорично да коментира темата и само поясни, че не е нужно да се открива топлата вода.

Шефът на ВМА напомни, че след 13 май и края на извънредното положение цялата отговорност е на министъра на здравеопазването, а НОЩ е само консултативен орган. Той коментира, че до 2-3 месеца може би в страната ни ще се заговори усилено за масова ваксинация, а такава ще бъде достигната в средата на лятото.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавирус нараства.

Относно положението в болниците, той разкри, че вече то е добро и затова може болниците да се ограничат до 20%-25% от леглата им да бъдат за COVID болни.

На въпрос правилно ли е впечатлението, че всички искат да се лекуват във ВМА, ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че това е факт и поясни, че пациент никога не е връщан, освен ако няма свободно легло.

По публикацията работи Снежина Раева