Ето кой е първият ваксиниран с новата ваксина у нас

45

Разликата между двата вида ваксини е в начина, по който те се съхраняват – тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се съхранява при екстремно ниски температури, -70 градуса,  а тази на „“Модерна“ при малко над -20 градуса. Другата разлика е във времето, в което могат да се съхраняват в обикновен хладилник. Тази на „Пфайзер“ издържа 5-6 дни между 2 и 8 градуса. Ваксината на „Модерна“ издържа много повече – до около 30 дни. И двете ваксини са от тип РНК.

Първа доза от ваксината срещу коронавирус на „Модерна“ – втората одобрена за ползване на територията на ЕС – бе поставена у нас на старшата акушерка от централна реанимация на „Майчин дом“ София Йорданова. Тя е началник и на отделението за лечение на болни от коронавирус, предаде bTV.

В „Майчин дом“ около 200 души са изявили желание да се ваксинират с препарата на „Модерна“, като там в момента има общо 100 дози. Общо – над 400 души от лечебното заведение са желаещите да получат ваксина срещу COVID-19.

„Чувствам се прекрасно, направих най-добрия избор за себе си. Нямам никакви притеснение, сложих филтър между себе си и заразата“, заяви Йорданова след поставянето на ваксината.

Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

„Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците – оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това“, каза още Йорданова.

Ваксината на „Модерна“ е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Тя се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души.

Медийният интерес към ваксинирането в „Майчин дом“ отново беше голям, но – подобно на ваксинирането на здравния министър Костадин Ангелов – журналистите бяха събрани в малка зала, където е невъзможно да се спазва дистанция.

По публикацията работи Снежина Раева