Втори импийчмънт за Тръмп след безредиците в Капитолия (СНИМКИ/ВИДЕО)

blank
Кадър: vbox7

Доналд Тръмп е първият американски президент, който ще бъде подложен на втори импийчмънт. Това обаче не означава, че ще бъде свален от поста предсрочно

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Така той се превръща в първия президент в историята на САЩ, който ще бъде подложен на втора такава процедура – обвинен в престъпления от Конгреса.

Размирици в САЩ: Има четири жертви, открити са бомби (ВИДЕО)

Предложението беше подкрепено с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. Идеята подкрепиха и десет негови съпартийци, предава Нова телевизия.

Гласуването продължава, но инициативата вече събра достатъчно гласове.

Пета жертва на размириците във Вашингтон от сряда

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи забрана да заема държавни постове.

Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил.

Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Българка от Вашингтон: Тръмп е във военна база в Тексас, говори се за преврат (ВИДЕО)

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -