Черен лед по пътищата: За какво да внимават шофьорите?

47

Черен лед по пътищата – за какво да внимават шофьорите след проливните дъждове и каква е причината за верижната катастрофа на Околовръстния път в София?

„За истинската причина компетентните органи ще се произнесат. При всяко положение отдолу е имало черен лед – когато настилката е заледена и замръзнала не можете да предприемете каквито и да било действия“, заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в студиото на „България сутрин“.

Верижна катастрофа в София: Има пострадали (ВИДЕО)

„Беше ясно, че температурата ще падне, очевидно е, че не е почистен навреме пътят. Черният лед има една единствена индикация – повечето съвременни коли показват на водачите, че има опасност от черен лед. Но тук е ролята на стопаните на пътя, не е работа на водачите това, че някой не е почистил пътя“, коментира Русинова.

По нейните думи има много сериозни проблеми със знаците и мантинелите в страната.

„Първият много сериозен проблем е, че има неправилно поставени знаци, които трябва да бъдат подменени. Същото е и за мантинелите в някои населени места. Голям процент там са в окаяно състояние“, отбеляза Диана Русинова и добави, че пътищата са в много лошо състояние и не е ясно АПИ за какво е похарчила средствата.

„За униформи и автомобили на МВР, ако това е за безопасност на пътищата…“, подчерта събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че предизвикателството тази година няма да бъде да няма увеличение на смъртността лятото, а да запазим същите по-ниски нива на ПТП-та със смъртни случаи.

„Шофьорите трябва да имат предвид, че и в момента голяма част от пътищата са заледени. Не трябва нито газ, нито спирачка, трябва да усетите колата сама да има сцепление“, обясни Русинова за шофирането в зимни условия.

„Ако не се чувствате сигурни и правите грешки, има учебни центрове, може да се обучите. Недейте да се надценявате, защото цената може да е вашият живот и по-лошо – животът на някой друг. В България сме, януари, нормално е да падне дъжд и сняг, нормално е да си видим гумите, течността за чистачки – ако ти е скъпо да си смениш гумите, просто не си карай колата“, настоя тя.

И допълни, че мерките срещу водачи, употребили алкохол или наркотици, „явно не работят“.

„Трябва да има проверки не само на 1 януари“, смята Диана Русинова.

По публикацията работи Снежина Раева