-5 C
София
неделя, януари 17, 2021
Начало България Специални лични карти за българите в чужбина ще им осигурят привилегии у...

Специални лични карти за българите в чужбина ще им осигурят привилегии у нас

blank
Снимка: МВР
Специални лични карти ще получават българите, родени в чужбина, както и тези от старите български общности. С тези документи ще могат да влизат по всяко време в страната, да работят, да учат, но няма да могат да пътуват в Европейския съюз.
С тях да може се влиза у нас без виза, да се работи, учи, купува жилище и гласува, но няма да може да се пътува из ЕС. Това предложение на ВМРО за промени в Закона за личните документи мина на първо четене в парламента със 102 гласа „за“, 23 „против“ и 4 въздържали се.

Старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа ще получат документ за български произход, е идеята на ВМРО.

„По различни стратистики и изчисления тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, дори да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят имот. С тази лична карта ще са със статут за постоянно пребиваване“, обясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов.

Една от целите този законопроект е частично решаване на демографския проблем, е записано в мотивите на законопроекта. „Искаме да направим така, че сънародниците ни отвъд граница да видят, че страната мисли за тях. Помним кризата в Украйна и от конфликтните райони хиляди българи тръгнаха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше как да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше начин легално семействата да работят и живеят у нас“, обясни Ангелов.

Подобни лични карти се издават в Полша и Гърция. В Полша тя се казва карта „Поляка“. С нея поляци от Прибалтика, Русия, Беларус, Украйна и др. държави могат по всяко време да работят, живеят и учат в страната си, обясни още Ангелов и подчерта, че подобни документи няма да костват нищо на бюджета на България.

От БСП не подкрепиха законопроекта, защото според тях текстовете влизат в противоречие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина дава достатъчно правни възможности, изтъкнаха социалистите и наекоха примането на този закон за възможност да се стигне до „рецидив на погазване на европейското законодателство, което ще повлече към лоши предложения“.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -