Какви са приоритетите на депутатите на прага на последния политически сезон?

blank
Кадър: БНТ

Сегашният 44-и парламент ще работи още около 2 месеца и половина

Започва новият парламентарен сезон. Предвид предстоящите парламентарни избори, вероятно няма да са леки следващите дни в Народното събрание. 44-ият парламент е на финалната с права, остават им около 2 месеца и половина работа.

Все още няма яснота за дата на изборите, напомни Тома Биков от ГЕРБ. Един от значимите закони, по които трябва да се работи според него в оставащото време на този парламент, е Изборният кодекс. Той се надява, ако се стигне до ново отваряне на изборното законодателство, то да бъде само с цел решаване на определени технически проблеми. Тези поправки се решават само с консенсус, смята Биков, предава БНТ.

Христо Проданов от БСП припомни, че от неговата партия никога не са подкрепяли идеята за промени в последния момент в изборите правила. Все пак отбеляза, че някаква промяна ще бъде необходима във връзка с извънредната ситуация. Като приоритет на БСП до края на парламентарния сезон Проданов посочи, че за тях е важно да заработи комисията, създадена във връзка с контрол на средствата за COVID-19, важен е и планът за възстановяване с европейски средства. Крайно време е да започне и решаването на проблема с водата, смята депутатът.

Има още неща от началото на мандата, които все още не са свършени, отбеляза Александър Сиди от „Обединени патриоти“. Те говорят за доходност и сигурност на българските граждани и депутатът посочи, че са успели да повишат минималната пенсия, да увеличат заплати. Сиди каза, че са им останали малко въпроси в темата сигурност. Той обясни, че ще наблегнат на всички онези мерки, които са предлагали и преди, за доброволните отряди към МВР. Има закон за личния фалит, на който ще настояват, както и закон за фалшивите новини.

Кръстина Таскова от „Воля“ е на мнение, че е важно да бъдат направени всички необходими промени в Изборния кодекс, за да може да се гарантират едни прозрачни избори, както и да се гарантират резултатите за българския народ. За тях в оставащото време спешно трябва да се повиши стандартът на живот, като се разгледа отново предложението на „Воля“ за безплатни лекарства на деца до 14 години и за пенсионери над 65-годишна възраст.

По публикацията работи: Моника Цанкова

- Реклама -