Силният дъжд в страната: Обстановката към момента (Обзор)

119

Нормални са нивата на язовирите към момента

Продължава да бъде усложнена обстановката в почти цялата страна заради обилните валежи от последното денонощие, съобщава NOVA. Нивата на всички язовири се следят от Кризисен щаб.

В района на Варна огромни локви затрудняват движението на автомобилите в района на Евксиноград, предаде БНР. Наводнените участъци създават сериозни предпоставки за ПТП от Екопарк Варна до спирка „Траката“. В същото време пътното платно до Златни пясъци е проходимо.

Област Бургас

Обитателите на 20 къщи  във вилна зона „Черниците“ край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин по разпореждане на кмета Димитър Николов. Причината е критичното покачване на нивото на р. Маринка, съобщиха от Община Бургас.

В 05.30 часа сутринта системата на институцията за ранно оповестяване на рискове от наводнения (Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас“ (ИСУВ) е отчела критични нива на водата край вилното селище, заради интензивните валежи. С разрешение на дежурните на „Лукойл Нефтохим Бургас“, служители на УКОРС към Община Бургас са вдигнали т.нар. саваци на дигата, за да увеличат пропускливостта на водата.

 В червената зона на системата е и р. Отманлийска край Ченгене скеле, но там няма опасност от заливане на къщите.

Заради възникващите  в този район години наред инциденти,  в следствие на преливане, Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения.

„Следим ситуацията в двата рискови участъка в района, няма пряк риск за здравето и живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици,“ каза кметът Димитър Николов.

Силният дъжд временно затвори пътят от Созопол към Равадиново, съобщиха пък от ОДМВР-Бургас. Движението се отбива по обходен маршрут – през вътрешния път от местността Куку баир (пътя Созопол – Приморско към Равадиново).

София

Възстановява се движението на автобуси с № 26, 27 и 29, съобщиха от Столична община. Заради наводнени участъци, техни пътници бяха неприятно изненадани с променени маршрути. Валежите поставиха в воден капан десетки хора в квартал „Кумарица“ в Нови Искър. В същото време нивото си драстично покачи река Блато в района на с. Мировене. Това наложи от защита на населението да се включат в акцията и да изградят диги.

Перник

Вода от две придошли реки заля къщи в Батановци – община Перник, в късните следобедни часове вчера. Дворовете на няколко къщи останаха под вода, а домашни животни се удавиха. Това наложи спешна евакуация на хора. Кметът на Перник Радослав Попов, който провери на място ситуацията, въведе частично бедствено положение заради високите нива на реките, както и заради контролираното изпускане на язовир „Студена”, които причиниха щетите. Достъпът до къщите в махала Кабранова все още не е възстановен. Жителите на махалата са евакуирани заради сериозно положение. Двете реки, които минават през града, са се слели и са залели къщите и дворовете, които и към тази сутрин все още остават под вода, подчерта управникът.

Няколко наводнени къщи има в Радомир. За съжаление, помпената станция за питейна вода е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и жителите на града 2-3 дни няма да имат питейната вода от тази станция.

Северозападна България

Около 100 населени места са останали без електроподаване заради дъжда. Това съобщи тази сутрин комисар Николай Николов – директор на Главна Дирекция „Пожарна Безопасност“. Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че във Видин, Враца, Монтана и в София област има прекъснато електрозахранване, но екипи работят за отстраняване на проблемите. По думите й около 100 населени места са без ток, като засегнати са близо 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ.

Три пътнически и три бързи влака се движат със затруднение в момента, коментира министърът на транспорта Росен Желязков. По думите на вътрешния министър Христо Терзийски ситуацията е стабилна. Той добави, че има райони с нива на реките над нормалното, където обаче са организирани постове, които да ги следят. Там, където е необходимо, се извеждат хора от домовете им.

По публикацията работи: Зорница Буковска