11 души останаха без дом заради свлачища в Смолян

77

Общината осигурява общински жилища за пострадалите

11 души са били затрупани снощи в Смолян, в резултат от възникнало свлачище в селата Мадан и Неделино. Причина за това са продължаващите валежи, които все повече усложняват обстановката в града и областта, съобщи БНР.

Продължава покачването на нивото на реките, като с най-голямо внимание са следят Черна и Арда при  Смолян и Рудозем.

Тази нощ под стените на две постройки в областния град бяха затрупани общо 7 деца и четирима възрастни. Всички бяха спасени, в болница остават най-сериозно пострадалите дете и жена.

Хората от улица „Младост“ в областния град, на които беше съборена къщата от свляклата се земна маса, са настанени при свои роднини, съобщи заместник-кметът Марияна Цекова.

Снимка: Община Смолян

От Община Смолян увериха, че за пострадалите жители ще бъдат осигурени резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации и ще им бъде предложено да се настанят в тях. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На сесия на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща.

През цялото денонощие са постъпвали сигнали за паднали камъни, активизирали се свлачища, наводнени приземни етажи и паднали дървета по пътя. По селата обстановката също е усложнена. Навсякъде са предприети действия за ликвидиране на последиците, предизвикани от проливните дъждове.