Началникът на ГД „ПБЗН“ за настоящата обстановка в страната

93

Няма загинали хора в България заради тежката обстановка в страната и обилните валежи. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде БНР.

Заради повишените нива на реките в определени райони е обявено бедствено или частично бедствено положение. Водоемите се следят постоянно.

„Постепенно нещата се успокояват в Столична община, областите София и Перник. Това ни даде възможност да намаляваме язовир Суходол. Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там. Съсредоточили сме усилията си да наблюдаваме критичните места на реките Марица, Тунджа и Арда, както и на не, които всяка година създават проблеми“, подчерта комисар Николов.

В Област Благоевград дигите се срутиха, което срутване на къщи, наводнена беше голяма площ земеделски земи. По думите му свлачища и срутища в района създават много работа на Пътното управление.

Заради обилните дъждове по-рано днес беше затворен пътят Бургас – Созопол. Вследствие на интензивните валежи реките Отманлийска, Изворска и Маринка в областта излязоха от коритата си. Нивата им са в червената зона и се следят отрано тази сутрин, когато датчиците на информационната системата за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас индикираха опасно покачване.

Снимка: Facebook

Продължаваме да следим ситуацията и на място на проблемните точки“, заяви пък кметът на Бургас Димитър Николов. „Най-критично е положението във в.с. „Черниците“, където още сутринта бяха евакуирани хора. Контролирано се източва язовир „Хур дере“. Нивото му стигна застрашителните 94 см. при максимални 100.“, допълни той.

17 язовира, стопанисвани от „Напоителни системи“ и достигнали 80% от своя обем, се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението:

НЕК стопанисва най-големите язовири, три от тях се изпускат – „Студена“, „Студен кладенец“ и „Цанков камък“. За язовирите „Кърджали“ и „Ивайловград“ и „Студен кладенец“ са предупредени съседните страни“, допълни комисар Николов. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи за получен сигнал за преливащ язовир в община Средец и към мястото пътува екип на дирекцията.