Държавният глава: Въпреки разговорите със здравните власти и ЦИК все още няма здравен протокол

38

Продължават консултациите на държавния глава в Президенството. Преди минути той се срещна с депупатите от БСП

Все още няма здравен протокол за изборите. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на БСП във връзка с провеждането на предстоящите парламентарни избори.

„За нас е удоволствие да ви приветстваме с добре дошли в президентската институция. Да ви пожелаем здрава, мирна и ползотворна Нова година. Вече текат консултациите при президента във връзка с предстоящите избори за Народно събрание. Те ще бъдат особени, защото ще се проведат за първи път в условия на пандемия. Надявам се сте запознати с целите на консултациите, с хода им до момента. Искам да споделя това, което преди малко дебатирахме и с представителите на управляващата партия.

Изключително важно е, че точно вие представителите на опозицията сте тук, за да чуем вашето мнение по няколко важни въпроса, към които вие несъмнено имате отношение в българския парламент“, заяви още президентът.

Той отправи призив след като веднъж бъде отворен Изборният кодекс да се обсъди възможност на българските граждани зад граница да гласуват по пощата.

„Знаем какво представлява това като усилие, но то не е невъзможно. Второ, да бъде дадена възможност законова за видеозаснемане на процеса за отваряне на урните, броенето на урните, попълването на протоколите от застъпници и наблюдатели на съответните партии. Също така да се направят промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на медийното време. Тази предизборна кампания ще се води в условия на пандемия. Несъмнено ще има ограничение“, допълни още държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че друго предложение е общинските избирателни комисии да се привлекат към тези избори. „Първичното постъпване и обработване на протоколите да става там, за да избегнем струпване на хора в РИК-овете“, отбеляза държавният глава.

„До момента, въпреки разговорите със здравните власти, с ЦИК, все още няма здравен протокол. Ясно е, че ще правим избори в пандемия, независимо каква ще бъде датата, трябва да има различни варианти, различни сценарии. Вие при какви условия съответно ще водите предизборната кампания. Ето това са основни линии на посоките, по които се работи, но най-важното на тези консултации е да има повишено доверие в изборния процес“, каза още президентът.