От ДПС с горещ коментар за схватката на Радев и Борисов за Пеевски

82

Зам.-председателят на партията Хасан Азис коментира изказването на президента, че премиерът Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски са ортаци

ДПС не коментира коментари. Дали сме оценка на президента и на правителството. Трябва да има отговорно институционално говорене. Така кметът на Кърджали, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на УС на Сдружението на общинтие инж. Хасан Азис коментира изказването на президента Румен Радев, че премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски са ортаци.

„Имаше едно изявление от държавния глава и отговор от премиера. За ДПС такава тема няма“, отговори лаконично представителят на ДПС пред bTV.

На въпрос защо турският президент е направил обръщение към ДПС, в което се споменава обаче и името на Борисов, Хасан Азис отговори:

„Винаги на нашите конференции ние каним партийните лидери и от Турция, и от Европа“.

И обясни, че в чужбина са наясно с ролята на ДПС в българския политически и обществен живот. Участието на чужд лидер пък предполагало държавническо отношение, споменавайки името на някои от държавните мъже в България. Така Хасан Азис си обяснява и защо Ердоган е споменал Борисов в речта си по време на конференция на ДПС.

Хасан Азис не конкретизира с коя партия ДПС може да направи съюз. Припомни обаче, че няма да има „безпринципни коалиции“. Освен това ДПС винаги е настоявало, че управление с участието на националисти също не може да има, стана ясно от думите на Хасан Азис.

Междувременно ДПС ще вземе участие в днешните консултации при Радев с парламентарно представените партии.

„ДПС е готова за изборите. Тук въпросът е за представителността на изборите, които ще бъдат проведени. Другото е активността на вото“, коментира Азис.

Той обаче настоя, че властите трябва да изготвят здравен протокол.

„Няма да кажа по матросовски, че общините са готови за изборите. Не се съмнявам в отговорността, но трябва да има споделени отговорности за гарантиране на сигурността“, настоя Хасан Азис.