Как коронавирусът влияе на съня?

125

Сънят се нарушава още в началото на инфекцията

С близо 50% се е увеличил броя на пациентите с нарушение на съня, съобщава ръководителят на сомнологичната служба „Унисон“, неврологът-сомнолог д-р Елена Царева, предава Blitz.

Думите й се потвърждават и от д-р Михаил Полуектов, ръководител на катедрата по медицина на съня на Университета Сеченов в Москва. Той твърди, че в резултат на заболяване от COVID-19 се създава т.нар. „психологически дистрес“ – усещане за вътрешни неприятности, което води до повишено напрежение и нарушение на съня. Специалистът отбеляза, че подобни промени са особено изразени в началото на имунния отговор на организма към инфекцията.

Важно е да отбележим, че нарушенията на съня далеч не са за подценяване. Добрият нощен сън подобрява паметта, влияе положително върху правилното вземане на решения, способността за концентриране, шофирането и не на последно място имунната система.

Съществува риск сънят да не се нормализира след заболяване от коронавирус. Ако послужи като тласък за декомпенсация на психично заболяване, което човек има – депресия, тревожно разстройство. Или ако човек има повишено внимание към съня си, той ще започне да се тревожи твърде много за него и този механизъм може да причини нарушения на съня„, казва още Полуектов в интервю за RBC.

В този случай лекарят посъветва да се свържете с невролог, който ще предпише успокоителни, така че човек да спре да се вглъбява върху проблемите със съня.

По публикацията работи Зорница Буковска