Какви данъчни облекчения обещаха от НАП при извършване на ремонти?

79

Нова дигитална година очакват от НАП

Очакваме набраната инерция от 2020 година, която се оказа драматично по-дигитална, да се запази. Миналата година над 90% от гражданите ползваха предварително попълнената декларация или електронно подаване на формулярите. Това заяви за БНР г-н Росен Бъчваров – говорител на Националната агенция по приходите“ на фона на стартиращата днес данъчна кампания за доходите на физическите лица.

Припомняме, че през март гражданите могат да се възползват от 5% облекчение от данъка за довнасяме, ако платим същият онлайн. При данъчните облекчения е запазен целия обем от възможности. Сред тях са данъчните облекчения за дарения, за ипотечни кредити, данъчните облекчения за деца.

С данъчната декларация догодина ще можем да ползваме и облекчения за извършени ремонти в дома, като допустимите разходи за тези дейности ще се доказват с фактура. Съветвам всеки, който възнамерява да прави ремонт, да поиска документ за това. Така през 2022 година може да намали до 200 лв данъците си.“

През миналата година не е била отчетена динамика във възстановяването на здравно-осигурителните права спрямо 2019 година, допълни говорителят на НАП. „Делът на здравноосигурените не се е изменил чувствително.“

Покрай пандемията рязко нарасна делът на онлайн пазаруването, както и на безкасовите разплащания, отбеляза Росен Бъчваров и припомни, че законодателят е предвидил облекчение за онези, които се разплащат с 80% и повече от разполагаемия си доход по банков път.

Около 3 500 са постъпилите кандидатури по програмата за антикризисни помощи за бизнеса, която бе възложена за администриране от НАП, съобщи още говорителят на приходната агенция. Според Росен Бъчваров е налице „сравнително умерен интерес към тази програма“.

По публикацията работи: Зорница Буковска