Йорданка Фандъкова с последна информация за положението в град Нови Искър (СНИМКИ)

„Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да намалим притока и да спрем наводняването на дворове и мазета“. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във фейсбук по повод високите нива на река Искър. 
Подадени са 60 сигнала от гр. Нови Искър, с. Житен, с. Мировяне и 6 от кв. „Горна Баня“. Всички екипи на аварийната дирекция на Столична община и екипи на Пожарната се включват в отводняването им, като вече са изградени и над 100 м нови диги в критични участръци.
„За отварянето на дигата на р. Блато към земеделските земи имаме решение на „Напоителни системи“ и разговарях с министъра на земеделието.“, пише Фандъкова.
По данни на НИМХ (Националния институт по метеорология и хидрология) в последните 24 часа на територията на Столична община са паднали валеже между 25 и 34 литра на кв. м. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см.
Яз. „Суходол“ и яз. „Мрамор“ преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано. Затворен остава участъкът под моста при завод „Зебра“ в гр. Нови Искър, като автобуси №23 и №26 се движат по обходен маршрут. Паднали дървета и клони по пътя след с. Железница също затрудняват движението и автобусите към с. Плана се движат със скъсени маршрути.

❗ Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да…

Публикувахте от Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova в Понеделник, 11 януари 2021 г.