Цветанов иска от Президента скорошна смяна на ключови лица в МВР

76

Днес Цветан Цветанов беше на среща с Президента Радев. Поводът е предстоящите избори. В уводните си думи Цветанов отбеляза, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат много по-различни от всички, провеждани в демократичния процес на страната ни след 90-та година.

Лидерът настоя и за промяна на датата на вота. Цветанов декларира готовност на ПП „Републиканци за България“ за предстоящите избори към първата възможна дата 28 март, но според него липсва законодателна готовност за провеждането им, предаде БТА.

„Нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права“, констатира Цветанов.
Той бе категоричен, че след протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт и в този контекст всеки би могъл да подложи на съмнение честността на вота.

Цветанов направи няколко предложения на „Републиканци за България“, свързани със законодателни промени. Сред тях са въвеждане на ротационна смяна на областните директори на МВР, гарантиране на законодателна възможност за присъствие на членове на извънпарламентарните политически сили в ЦИК и СИК, онлайн предаване на начина на броенето и оформяне на протоколите, гласуване по пощата за българите в чужбина, както и гарантиране участието на всички участници в изборите в обществените медии БНТ и БНР.

Практиката, която имаме през последните години показва, че най-удачно е това да бъде направено чрез промени в Изборния кодекс, посочи лидерът на партията.