143 години от освобождението на Казанлък от турско робство се навършват днес

170

Заради кризата с COVID-19 официални тържества по случай 143 години от освобождението на Казанлък няма да има

На днешния ден се навършват 143 години от освобождението на Казанлък. На 8 януари 1878 г. с освобождението на Града на розите и превземането на турския укрепен лагер край Шипка-Шейново на следващия ден, се поставя фактически завършек на прочутата Шипченска епопея, започнала на 9/21 август край историческите върхове Св. Никола и Шипка.

В началото на януари 1878 г. руското командване осъществява решително настъпление през замръзналите проходи на Стара планина в хода на Освободителната руско-турска война през 1877-78 г. На 4 януари 1978 г. е освободена София, на 8 януари Казанлък, на същия ден и Карлово, а на 9 януари колоните, предвождани от ген. Михаил Дмитриевич Скоболев, в чиито състав е основната част на Българското опълчение, и ген. Святополк Мирски, след няколкочасово кръвопролитно сражение разгромяват турския укрепен лагер край Шипка-Шейново. Само месец след „Плевенската катастрофа” Османската империя се лишава от най-добрите си войски. Пътят за общо руско настъпление към Одрин и Цариград е открит. В хода на Шейновската битка на 27 декември / 8 януари 1878 г. части от лявата колона на Южния отряд с командир генерал-лейтенант Николай Святополк-Мирски освобождават окончателно Казанлък.

Заради кризата с COVID-19 официални тържества по случай 143 години от освобождението на Казанлък няма да има, съобщават от Общината. Все пак в двора на Девическия манастир „Въведение богородично“ ще бъде отслужена кратка Заупокойна молитва, след което ще бъдат поднесени цветя на Паметника на невинни жертви на османските орди. Ще бъде открит и новия мини футболен комплекс в града.