Разработват дигитален паспорт за хора, ваксинирани срещу COVID-19

94

Идеята се разработва в Дания, а смисълът й е да позволи на хората, които са се ваксинирали да пътуват до страни, в които се изисква подобна документация

Дания разработва дигитален паспорт за хора, ваксинирани срещу COVID-19, предаде Ройтерс, цитирани от БНР. Това би им позволило да пътуват до страни, в които подобна документация се изисква по време на пандемията.

„Очаква се, че може да има изискване от други страни да представят документ за ваксиниране при влизане. Датският паспорт за поставена ваксина може да бъде използван там“, се казва в изявление на датското министерство на здравеопазването.

Издаването на паспорти за поставена ваксина може да стане в първите месеци на годината. Достъпът до него може да става посредством сайта на датската служба за обществено здравеопазване. Засега не е ясно дали паспортът може да е на разположение под формата на приложение.

Министерството подчертава, че е необходимо да се проучи още повече дали хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, могат да предават вируса и колко дълго трае имунитетът, осигуряван от ваксината, преди да е необходимо да се направи нова ваксинация.

Дания започна да ваксинира възрастните и здравните работници в края на миналия месец и досега е поставила дози на около 1 процент от населението. Днес се очаква да приключи ваксинирането в около 900 домове за възрастни.

Световната здравна организация каза миналата година, че работи по издаване на електронен сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19. Той ще е под формата на „малка жълта карта“ или ще е дигитална версия на жълтите книжки за поставени ваксини, издавани в много страни.

Австралийската авиокомпания Куонтас заяви през ноември, че ще изисква от пътниците си в бъдеще да се ваксинират срещу COVID-19, преди да летят.

По публикацията работи: Моника Цанкова