Рекордни минус 20-градусови температури отчетоха в Пекин от близо половин век насам

46

В началото на днешния ден половината от общо 20-те метеорологични станции на Пекин са отбелязали най-ниски стойности на температура за това време на януари

Рекордно студена сутрин отчетоха днес в Пекин, съобщава ТАСС. Термометрите на една от най-старите метеорологични станции в Китай – Нинджао показаха -19,6 градуса по Целзий за пръв път от близо половин век. Заради силния вятър обаче температурата се усещала като -30 градуса.

В най-топлото време за деня днес температурите достигнаха до -7 градуса, но това не повлия по никакъв начин на забързаното ежедневие на хората в Пекин. Вчера следобед група пенсионери са се изкъпали в замръзнало езеро на -12.

Станцията „Нинджао“ е основана през далечната 1912 година. Нейните данни се използват от различни експерти в отчитането на исторически сравнения и отбелязване на температурни рекорди.

В началото на днешния ден половината от общо 20-те метеорологични станции на Пекин са отбелязали най-ниски стойности на температура за това време на януари. Според запознати източници такива студове не са били регистрирани в китайската столица от 1966 година.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Зорница Буковска