НА ЖИВО: Общественият съвет към ЦИК смята, че е изборите по време на пандемия са възможни

70

Продължават консултациите при президента Румен Радев, свързани с провеждането на парламентарните избори

Президентът провежда среща с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия за провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани.

В началото на срещата президентът Румен Радев коментира, че освен мерките за провеждане на парламентарните избори иска да чуе и информация за подготовката за машинното гласуване в страната.

„Общественият съвет към ЦИК смята, че ЦИК трябва вече да започне, ако не е започнала, работа по подготовката на избори. Това е първата препоръка в нашето становище. Обществото би следвало да бъде информирано за тези действия“, коментираха представителите на Обществения съвет към ЦИК.

„Нашата препоръка е да се прегледат всички възможни действия, които следва да бъдат извършени за регистрация на партии, за регистрация на наблюдатели, които могат да бъдат извършени онлайн, за да с избегне директен контакт“, добавиха те.

„През есента на 2020 г. имахме 29 проведени избора в Европа. Смятаме, че е възможно провеждането на избори по време на пандемия, но след като се вземат всички необходими мерки, които да запазят живота и здравето на участници“, обясниха от Обществения съвет към ЦИК.