Колко струва да си купиш кръвна плазма на черно?

165

На фона на растящите страхове сред хората, търговци на кръв се възползват и започват търговия и с кръвна плазма, като цената достига до 5000 лв., съобщава NOVA.

Тези, които продават кръвна плазма всъщност сами заговарят хората и всичко това се случва пред болниците.

„Това, което видяхме е изключително притеснително и е част от едно ежедневие за съжаление, което наблюдаваме последните месеци. На първо място искам да кажа, че преливането на кръвна плазма не е панацея. Ако лекарите не са решили, че тя е необходима за някого, оказването на натиск върху лекарите или поставянето на близките в такава ситуация е абсолютно неправилно, защото преливането на плазма не е утвърдено лечение.“, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя добавя, че Наказателният кодекс квалифицира този вид дейност като престъпление. От друга страна престъпление е и нарушаването на правилата по които се взима тази кръв или плазма.

„Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19 не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват“, добавя Петрова.

По публикацията работи: Мариела Анастасова