Ген. Константин Попов: Бюджет 2021 на МО ще бъде основно за модернизация на българската армия

121

Ще се заложи на модернизацията в българската армия и през 2021 г.

Все още има забавяне на изпълнението на договора за модернизация на изтребителите МиГ-29, което е тъжно. На преден план и през 2021 обаче ще стои модернизацията на българската армия. За това е осигурен бюджет, коментира пред БНТ ген. Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Появиха се претенции от наша страна за над 180 хил. лв. неустойки заради забаввяне изпълнението на договорите за МиГ-29. Надявам се да се вземат съответните мерки най-накрая този договор да се изпълни. Питам се, дали едно такова неизпълнение не дескредитира едната страна? Надявам се да бъдат взети мерки този договор все пак да се изпълни!“, коментира той.

Припомняме, че договорите за ремонта на родните МиГ-29 са по рамково споразумение с руската корпорация РСК-МиГ, което правителството сключи за над 80 млн. лв. Първоначално трябваше да бъдат ремонтирани 15 изтребителя от този модел, но заради ценовото предложение на руснаците, няма да бъдат модернизирани повече от 8 машини. Припомняме също, че всички договори по това споразумение трябва да бъдат изпълнени до средата на 2021.

Г-н Попов припомни, че и през изминалата година се е работило ефективно и целенасочено в тази насока, били са извършени много дейности и подписани няколко договора, сред които: за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба, които ще бъдат построени в България; за модернизация на танковете Т-72, както и модернизация на автопарка на Съвместното Командване на специалните операции (СКСО). По думите му за отбелязване е получаването на минните ловци от Нидерландия, завръщането от Беларус в Базата за предно разполагане – Безмер (Ямболско) на 6 от общо 8-те щурмови самолета Су-25. Също така за обучение в САЩ са били изпратени летци за осъществяване на необходимата подготовка за управление на F-16, както и много други нови инициативи с убеждението, че в модернизацията е бъдещето. Точно за модернизация са предвидени и средствата в бюджета за 2021 година. Г-н Попов подчерта, че предстои да бъде сключен договор за модернизацията на сухопътните войски. Той изрази надежда, че ще бъде спазен срока за доставка на последните два ремонтирани щурмовика Су-25, които трябва да пристигнат в страната до края на февруари.

Наред с това председателят на Комисията по отбрана заяви, че в бюджета за 2021 са заложени и поредните 10% за увеличение на заплатите на българските военнослужещи.

През последните 4 години възнагражденията се увеличават с 10% абсолютно заслужено, закономерно и стабилно. А това безспорно направи армията възможност за кариерно развитие.“, допълни той.

Г-н Попов не пропусна да отбележи включването на армията в борбата с разпространението на COVID-19. Няколко екипа военнослужещи оказаха помощ в различните лечебни заведения, където е имало необходимост.

Той в бъдеще на дневен ред отново да бъде поставен въпросът за задължителната казарма. Съществен е обаче въпросът дали задължителната военна служба ще промени възпитанието на хората, предвид това, че говорим за образование и други дейности. По думите му това определено е така, но попита дали това е задължение единствено и само на армията.

 

По публикацията работи: Зорница Буковска