Въпреки пандемията: Калоферци влязоха в ледените води на Тунджа (ВИДЕО)

209

Въпреки призива на местните власти тази година да не се състои традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа за Йордановден, калоферци изпълниха ритуала

Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста, и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят обичая, предаде Нова телевизия.

Органите на реда опитаха да спрат хорото, което доведе до напрежение. Калоферци обаче пяха народни песни и танцуваха във водите на реката, въпреки мерките. Кметът на Калофер не влезе, за да не дава пример.

Призивът към туристите тази година беше да не присъстват заради противоепидемичните мерки.

Вярва се, че тези, които влязат в студената (в други години и ледена) река, ще се калят и ще са здрави цяла година. По традиция в хорото имаше и малък участник, на който се дава богоявленският кръст. Малко преди 8 ч. в реката беше хвърлен осветеният от попа кръст и той беше предаден на най-малкия участник.

„От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати“, каза един от участниците в хорото.

Ритуалът с хорото за Богоявление кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство, но все още няма решение на организацията.

По публикацията работи Снежина Раева