5 често срещани повреди на лаптопи

1342

Животът ни е в постоянно движение и става все по-мобилен, което обяснява и непрекъснатата употреба на нашите лаптопи. С всяка изминала година стават все по-леки, но и по-ефективни и функционални, за да отговорят на повишаващите се потребителски потребности. И колкото и да сме внимателни и отговорни към техниката си, идва момент, в който тя претърпява някаква повреда било то от естествена амортизация или от неправилна употреба. И в този ред на мисли от сервиз за лаптопи Варна Vstore.bg обобщаваме най-често срещаните проблеми при преносимите компютри, с които се сблъскваме ежедневно в нашия сервиз, и съвети за справяне с тях.

Лаптопът работи много бавно

Безспорно това е най-често срещният проблем при лаптопите и причините за него са многобройни от наличието на зловреден софтуер в системата до разнообразни хардуерни дефекти, които се нуждаят професионална намеса. Но това, което можете да направите Вие на първо време е, да „разчистите“ лаптопа си от файлове и програми, които не използвате, включително изключете приложенията на заден план, които не са Ви необходими. Сканирайте за вируси и не на последно място редовно почиствайте охлаждането от прах. Може да звучи на пръв поглед малко вероятно, но замърсяванията от прах, косми и други частици също може значително да забави работата на системата. Затова препоръчваме да не пропускате годишната профилактика в професионален сервиз, защото е от голямо значение за ефективната работа на Вашия компютър.

Батерията на лаптопа пада твърде бързо

Този резултат се случва рано или късно при всички акумулаторни батерии, които са с определен жизнен цикъл на заряд и разряд. И когато зададеният цикъл се изчерпи, батерията намалява капацитета си и започва да се разрежда твърде бързо. При този случай нейната подмяна е неизбежна. Във Vstore.bg предлагаме услуга рециклиране на лаптоп батерии, при която възстановяваме техния капацитет и не е необходимо да закупувате нова. Можете да направите запитване онлайн за Вашия модел преносим компютър.

Въпреки че остаряването на батерията е необратим процес, бихте могли да удължите живота й, ако я изваждате от лаптопа винаги, когато той е включен в захранването.

Лаптопът прегрява

За съжаление този проблем обикновено е следствие от неправилна експлоатация и нередовна поддръжка, които причиняват замърсяване на вентилаторите и вътрешността на машината с прах и други замърсители, а те предизвикват повишаване на температурата, когато лаптопът работи. Обичайно е тогава и шумът да е по-голям.

За да предотвратите по-сериозни повреди в елементите на компютърната система, причинени от замърсяване, то извършвайте всяка година пълна профилактика на лаптопа и избягвайте да го държите в леглото и на коленете си, където много лесно могат да проникнат власинки и да натоварят работата на охлаждането. Най-сигурно е да използвате лаптопа върху гладки и чисти повърхности.

Лаптопът има вируси

Ежедневната употреба на интернет крие опасност от проникването на зловреден софтуер в системата ни, който да навреди на работата й и дори да компрометира важна информация, която съхраняваме на лаптопа си. Затова е задължително да използвате антивирусна програма, която да предпази компютъра от такова вредно влияние. Съществуват освен много добри платени инструменти, но е безплатни такива. Все пак ако ситуацията с наличието на вируси е извън контрола Ви, е най-добре да се обърнете към специалист, който да Ви помогне с премахването на вирусното въздействие.

Във Vstore.bg извършваме почистване на вируси от всички марки и модели лаптопи. Не се колебайте да ни потърсите за съдействие на 0878960964.

Лаптопът не се включва

Опитвате се да включите компютъра, но не успявате нито само на батерия, нито само на кабел. Тогава възможните причини са следните:

  • Повреда в зарядното устройство. Тук можете да замените целия адаптер или да се направи подмяна на кабела на адаптера в зависимост от конкретната причина за дефекта;
  • Повреда на захранващата букса, поради което дънната платка не може да се захрани с електричество. При такава ситуация извършваме замяна на повредената букса;
  • Дефект в някой елемент на дънната платка. Този проблем се констатира единствено от специалист и за съжаление разходите за сервиз са доста големи. В най-лошият случай поради това често се налага закупуването на нов лаптоп. Но преди да се стигне до това крайно решение във Vstore.bg извършваме редица тестове за причините и размера на щетите и след това даваме конкретна диагноза и съответно решение.

В заключение искаме да Ви успокоим, че преносимите компютри са техника и тя се разваля рано или късно поради най-различни причини. Което от своя страна повишава опита на специалисти като нас в сервизирането на такива повреди, а това е обвързано с повишаването на качеството на услугата, намаляване на вероятността от невъзможност за ремонт и понякога дори понижаване на ремонтните разходи. И все пак, за да намалите риска от повреди, трябва да полагате грижа за Вашите машини и да спазвате стриктно инструкциите за употреба. А Vstore.bg и винаги насреща, когато техниката Ви има нужда от професионална намеса.