Четири мобилни екипа ще ваксинират възрастните столичани по домовете

131

Те ще се състоят от лекар и медицинска сестра

Организация за ваксиниране на възрастните хора е създала Столична община. От пресцентъра на институцията съобщиха, че ще бъдат сформирани четири мобилни екипа, които ще имунизират гражданите на София. Това стана ясно след проведено днес заседание на общинарите и по предложение на кмета Йорданка Фандъкова.

Екипите ще се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници, а логистиката ще се извършва от представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Задачата им е да участват във Втората фаза на поставянето на ваксини, когато ще бъдат имунизирани всички желаещи от столичните домове за възрастни хора.

По решения на щаба във втората фаза ще бъдат включени поетапно и всички желаещи, които работят в образователни институции – освен учителите и непедагогическият персонал и медицинските сестри от училищата, детските градини и детските ясли.

От вчера са възобновени учебните занимания на учениците от 1 до 4 клас в столичните училища. По искане на родителите се дава възможност и за продължаване на обучението в електронна среда, припомнят от общината.

По време на заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова е посочила, че мерките към момента дават резултат и засиленият контрол трябва да продължи, за да се запази тенденцията на по-малък брой заболели. През днешния ден хоспитализираните лица в столицата са 1184, като 215 от тях са в интензивни отделения. През последните две седмици екипите на СДВР са проверили 4169 карантинирани лица за спазване на мерките, проверени са и търговски обекти. Съставените актове са 147.