България

На среща с президента: Специалисти разясниха действието на ваксината срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Проф. д-р Андрей Чорбанов, пулмологът д-р Симидчиев и проф. д-р Радка Георгиева проведоха консултация при президента, където обясниха действието на ваксината срещу коронавируса

„Лични лекари ме питат всеки ден коя ваксина ще бъде по-добра. На този етап няма как да се каже, тъй като още нямаме опит”. Това заяви проф. д-р Андрей Чорбанов по време на консултациите при президента Румен Радев.

„Ако говорим за рискове за автоимунни заболявания, тази ваксина е много по-малка степен може да предизвика автоимунни заболявания, защото тя не съдържа компонента, който е отговорен за такива прояви. За сметка на това обаче, научно е доказано, че хора с автоимунни заболявания прекарват заболяването много тежко. Така че би трябвало да има информация, но все още нямаме такава, защото не е имало време да се тества”, каза още той.

Според него е изключително провокативно и невярно да се твърди, че ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките. „Защо тогава трябва да се ваксинират? Ако те изградят достатъчен имунен отговор, те не могат да разпространяват инфекцията”, коментира Чорбанов.

„Има ваксини, които са за цял живот. Има и такива за няколко години. За тази ваксина няма кой да каже, при положение, че са имунизирани хората от толкова скоро. Може да бъде всякакъв период. Но със сигурност след поставяне на ваксината човек трябва да бъде протектиран 1 година. Това е най-лошият сценарии”, заяви д-р Андрей Чорбанов.

„Приемаме, че ваксината е много добра и със 100-процентова ефективност. За да покрием населението трябва да ваксинираме около 4 млн. за да смятаме, че всички са ваксинирани и програмата е изпълнена. При 10 000 души на ден, това прави 400 дни, в които трябва да ваксинираме всеки ден в това число и събота, и неделя, и всички празници. Само че на третата седмица трябва да започне и реимунизация”, каза още той. И допълни: „Дали може здравната система да изпълни това? Това са години, в които ние трябва да бъдем затворени”.

„Видяхме и по-дисциплинирани страни от нашата, но това не спря вируса“, коментира той.

Според проф. д-р Радка Аргирова настоящото намаляване на броя на новооткритите лица не трябва да успокоява никой: „Малко е броят на изследваните, не е равномерно навсякъде това изследване, за да правим изводи за цялата страна“.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Моника Цанкова

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца