Медицинските специалисти изготвят протокол за провеждане на изборите в ситуация на пандемия (ВИДЕО)

40

Държавният глава се обърна към медицинските специалисти и ги попита какви мерки се предвиждат, как ще гласуват хората в изолация или в болница и какъв ще бъде броят на увеличение на заболелите, на починалите.

„Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация”. Това докладва здравният министър Костадин Ангелов пред президента Румен Радев.

Ангелов обясни, че ще се мисли как да гласуват хората под карантина. По думите му е важно и да се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че ситуацията се следи и ако трябва, протоколът ще се актуализира в движение.

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни има няколко причини”, обясни доц. Кунчев.

По думите му едната причина е доколко ще запазим положителната тенденция на спада на заболеваемостта.

„Изчакваме и влиянието на изминалите празници, което вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха”, заяви доц. Кунчев.

По притеснителна обаче е появата на новите два щама – от Великобритания и Южна Африка. „От значение е и натрупването на контингент на преболедували и имунизирани, колкото повече такива хора имаме, толкова е по-малък терена на вируса”, обясни доц. Кунчев.