Започват Водиците: Трите най-магически дни в годината

246

На 5 януари православната църква отбелязва Попова Коледа или Зимния Кръстовден, а в народния календар празникът е известен като Водици. Смята се, че от тази дата започват три поредни дни, в които всяко желание може да се сбъдне.

Днешният 5 януари е първият от поредицата водни обреди. Следват го Йордановден и Ивановден, а народните имена на двата празника са Водица и женска Водица. В народния календар днешния ден се нарича Зимен Кръстовден, Попова Коледа, Водокръщи, още Кръстци и Водокръст. Според вярванията това този ден затваря цикъла на „мръсните дни“, които започват от 25 декември. Това са дните в християнския календар, през които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение. Смисълът на празничния ритуал е, чрез силата на Кръста, да се изчисти земята от бродещите в некръстното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

За българите в древността дните по Водици (5, 6, 7 януари) са били последните дни от годината.

Празникът Водици води началото си още от преди Христа и е бил приеман като символ
на живота и сътворението. Тогава можем с пълна сила да си честитим встъпването в Новата Година. Тогава почитаме водата, а небето се разтваря за желанията ѝ. Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат.

На 5 януари е първият ден на Водици, ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода.

На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила.

А третият, последен ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие.

Така пречистени двете енергии се сливат силни в новата година.

Празникът Водици води началото си много преди Христа и неслучайно се засича с Богоявление. Сега е прекрасен момент да наречем новия цикъл, в който навлизаме. Дори и да не вярваме в ритуали, магията и магичното, трябва да вярваме в себе си.

Пожелавайте с пълна сила, онова, което би ви донесло удовлетворение. В живота ни винаги има едно нещо, чието реализиране неусетно премодулира и хармонизира всичко останало. Ако се колебаете следвайте усещането за трепет и ентусиазъм, те са изключителни водачи. Пуснете се по течението на техните води, влагайки намерение и решимост.

В трите вълшебни дни трябва да си пожелаем това, което най-силно искаме да ни се случи през новата година. Представете си къде се виждате в края на годината и вложете в желанието си емоции като ентусиазъм и радост, а не страх.

Каквито са емоциите ви през периода на Водици, такава ще ви бъде годината и затова не се фокусирайте върху негативното, а си позволете да мечтаете за по-добро и светло бъдеще.

Избирайте осъзнато мислите си през трите дни на Водици, защото не след дълго тези мисли ще се материализират и ако нагласата ви е била към лошо, не се изненадвайте от проблемите, с които ще се сблъскате.

Не молете, заявявайте пред вселената, онова, което сте готови да случите и то ще се прояви в дните ви. Дори да нямате никаква логична концепция как нещо би могло да се получи, тази линия на съдбата вече се е развила. Вибрирайки на нейната честота (чрез ясно намерение и увереност), следвайки усещането си за радостна възбуда, избирате тя да се изяви осъзнато, бидейки постепенно материализирана.