Директорът на Пирогов: В следващия парламент ще има 40-50 лекари, които ще бъдат депутати

110

Според проф. Балтов се очакват сериозни промени в здравеопазването, а относно лекарите-депутати в парламента той смята, че сега всеки ще се опита да привлече към себе си медици, които да станат народни представители

„Тази година беше доста тежка и по-различна от това, на което бяхме свикнали досега. Тази глобалност на обществото и желанието ни да пътуваме нямаше как да се осъществи“. Това каза в ефира на Bulgaria On AIR шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Личната равносметка на проф. Балтов е, че „това са 10 месеца, в които ние буквално се отдадохме на работата и на постоянното преустройство и реорганизации на болниците, на „Пирогов“, за да може да отговорим на натиска от болни. Втората вълна буквално ни заля! За близките винаги остава време, но то е много малко, защото работата в тези условия е на първа линия“, добави медикът.

Проф. Балтов е 6-то поколение лекар. Той си спомни част от историята на неговия род. „Имало е в предишните поколения такива случаи. Моят пра-пра дядо е един от организаторите на военно-полева болница по време на Руско-турската война в Габрово. Той е бил изпаднал точно в подобна ситуация – трябвало е да реорганизират училища, болници, да правят лазарети. Затова напълно разбирам какво е да си в такава пандемична обстановка, равносилна на война“.

Лекарите са героите на годината, героите на деня, въпреки проблемите в лекарското съсловие. „Винаги има инциденти, когато има такова напрежение. Има единични случаи. Но лекарите буквално се самоотдадоха, някои даже загубиха живота си, за да успеят да спасят нашето общество“, защити съсловието проф. Балтов.

По повод втората вълна на коронавируса, проф. Балтов е убеден, че тя започна с началото на учебната година. „Подценихме скритата заболеваемост и разпространение, която е в училище и в детските градини. След като ни заля вълната и буквално запълни болниците в рамките на 10 дена, видяхме, че тя е много по-тежка, с много по-яростен вирус – невидим враг“.

„Хората се отпуснаха по време на лятото, когато драконовските мерки, предприети в първите 3-4 месеца, се отмениха. Ние имахме сравнително спокойно лято. Със започването на учебната година се разбра, че ни очаква лош сценарий“, призна шефът на „Пирогов“.

По думите на проф. Балтов, лекарите и целият медицински персонал вече не изпитват този страх, който изпитваха в началото, но изпитват невероятна умора. Постоянните дежурства водят до постоянно изхабяване на хората. „Много често виждам сълзи в медицинския персонал, виждам умората, изтощението. А аз трябва да бъда директор на тази болница и да изисквам да не се отпускат“.

Според проф. Асен Балтов първият тест ще бъде след Нова година, когато ще започне ваксинирането. Това ще бъде тест, дали хората искат промяна, дали смятат, че това, което им се предлага е добро за тях. Защото има и много антиваксерски настроени групи, които в момента не позволяват на обществото да вземе единно решение. „С личния си опит ще покажем, че ваксинирането е необходимо. Всички знаем какво представляват ваксините, как е изчезнала едрата шарка“, добави професорът.

„Може би след 6 месеца ще има други правила за глобализацията и пътуването в чужбина. Възможно е да има ваксинационни паспорти и QR- кодове, които да ни позволяват да пътуваме. Ако например Гърция вкара задължително да имаш ваксинация, иначе не можеш да посетиш страната? Дали тогава процентът на недоволните ще остане същия?“, попита риторично медикът.

„Смятам, че трябва да има единна политика на ЕС, която да съхранява обществата на страните – членки на ЕС. Ще дам пример с жълтата треска. В Африка, ако не си ваксиниран срещу жълта треска, не можеш да посетиш много страни. Ако не се ваксинираш, на границата те ваксинират. Ние не ограничаваме правата на гражданите, ние искаме да запазим тяхното здраве“, коментира проф. Балтов.

Проф. Балтов прогнозира, че ако не достигнем 70% ваксинирани, няма да имаме спокойствието на другите държави. „До преди два месеца нямаше и идея, че ще има ваксина. Изведнъж тя дойде и всички започнаха да критикуват, защо вече не са ваксинирани. Този процес изисква време“, заяви професорът.

Една от причините да се намали натискът е ваксинацията, добави проф. Балтов. „Моят апел е всички да се ваксинират“.

Кога да очакваме резултат от ваксината? „Най-рано след около шест месеца. Може би за лятото ще бъдем готови да имаме една хубава ваканция, икономиката ще се отвори и хората ще работят спокойно“, убеден е професорът.

„Смеем се с колегите, че в следващия парламент ще имаме между 40 – 50 лекари, които ще бъдат депутати. Защото всеки сега ще се опита да привлече към себе си медици, за да станат народни представители. Смятам, че ще има сериозни реформи в здравеопазването“, прогнозира шефът на „Пирогов“.

Проф. Балтов смята, че на този етап мястото му не е в политиката. „Предложение за бъдещ здравен министър не мога да коментирам сега, още повече, че сегашният министър на здравеопазването е сериозен човек, който много добре си върши работата. Експертното мнение няма нищо общо с политиката. Мисля, че ще има реформи. Структуроопределящите болници трябва да станат нещо като колони на здравеопазването, които да носят най-голямата тежест“, вижда част от реформата в здравеопазването шефът на „Пирогов“.

Според проф. Балтов в личен план пандемията не го е променила. „Това могат да кажат само близките и приятелите ми“.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова