Специалисти: Има връзка между електронните цигари и замъгляването на съзнанието

117

Оказва се, че вейпингът не е по-добра алтернатива на тютюнопушенето

Специалисти от медицинския център на университета в Рочестър, САЩ, откриха връзка между вейпинга и замъгляване на съзнанието, съобщи електронното издание „Медикъл Експрес“.

И възрастни, и деца, които пушат електронни цигари, по-често съобщават трудности при концентриране, запомняне или вземане на решение в сравнение с връстниците си, които не пушат нищо. Резултатите от изследванията сочат, че е по-вероятно децата да изпитват замъгляване на съзнанието, ако са започнали да пушат електронни цигари, преди да навършат 14 години.

Учени от университета са анализирали под ръководството на преподавателя д-р Донгмей Ли данни от две мащабни национални проучвания, проведени в САЩ, пише Нова телевизия.

„Изследванията ни са поредното доказателство, че вейпингът не бива да се възприема като безопасна алтернатива на пушенето на тютюн“, казва Ли.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Табако индюсд дизийзис“ и „Плос Уан“. Авторите са анализирали данни от проучване сред 18 000 ученици в национално изследване за употреба на тютюн от младежи и над 886 000 отговора в телефонно проучване сред възрастни за рискови фактори в поведението. И в двете национални проучвания са зададени сходни въпроси за пушенето на цигари и електронни цигари, както и за паметта, вниманието и мозъчната функция.

И двете проучвания показват, че хората, които пушат, независимо на каква възраст са, е по-вероятно да съобщят за проблеми в мозъчната дейност. Хора, които пушат само електронни цигари, или такива, които пушат само цигари с тютюн, съобщават за замъглено съзнание по-често в сравнение с другите, които не пушат нищо.

Учениците, които казват, че са започнали да пушат електронни цигари на възраст между осем и тринадесет години, по-често съобщават за трудности при концентриране, запомняне или вземане на решение в сравнение с връстниците си, които са започнали да пушат електронни след 14-годишна възраст.

По публикацията работи Снежина Раева