Първи случаи на заразени с новия щам на коронавируса в Индия

67

Индия регистрира първите случаи на заразяване с новия щам на коронавируса, който се появи наскоро във Великобритания, заяви днес индийското здравно министерство, предаде ДПА. 

С новия щам са заразени шестима пациенти, като всички те са се върнали неотдавна от Великобритания.

Три от случаите са регистрирани в Бангалор, два са в Хайдарабад, а шестият е в Пуне. И шестимата пациенти са поставени под изолация от регионалните власти. Под карантина са поставени и хората, които са имали близък контакт със заразените. Властите полагат усилия да разкрият контактните лица на заразените, съобщи правителството.

Около 33 хиляди пътници са пристигнали в Индия от Великобритания в периода от 25 ноември до 23 декември. От тях положителна проба за Ковид-19 са дали 114 души. Властите работят за установяване на самоличността на тези пътници и на техните контакти, за да им бъдат направени Пи Си Ар тестове, предаде БТА.

Съществува вероятност новият щам на коронавируса да е значително по-заразен от предходните разновидности на вируса.

Щамът се появи в Индия в момент, в който разпространението на коронавируса в страната бе започнало да се забавя, след като достигна пик през септември.

През последните 24 часа Индия регистрира 16 432 нови случая на заразяване с коронавирус, което е най-ниската стойност от 25 юни, когато бяха регистрирани 16 922 случая.

Индия е на второ място в света по брой на заразените с коронавирус в света. На първо място по този показател са Съединените щати.

По публикацията работи: Мариела Анастасова