Насред пандемия: Стотици британци спретнаха луд купон на плажа (ВИДЕО/СНИМКИ)

92

Масовото събиране не само е в разрез с въведените противоепидемични мерки, но и пробуди негативни коментари сред местните

Австралия твърди, че може да депортира британски туристи, които нарушават правилата за COVID-19, след като стотици били забелязани да купонясват на плаж в Сидни на Коледа.

Видеозаписите от събирането, широко разпространени в социалните мрежи, показват орди от млади веселяци, които пеят и танцуват на плажа Бронте в нарушение на разпоредбите, предава БГНЕС.

Събитието предизвика гняв сред местните жители, а здравните служители го нарекоха „абсолютно ужасяващо“.

Сидни се бори с нова епидемия след месеци без местни случаи. Появата на вируса седмица преди Коледа предизвика бързо повторно въвеждане на ограничения в града, включително ограничаване на празничните събирания и блокиране на най-силно засегнатия регион, Северните плажове. Вече са регистрирани 129 нови случая.

Във вторник министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук заяви, че е „шокиран“ от сцените на плажа Бронте. Той отправи предупреждение към други посетители.

„Ако някой заплашва обществената безопасност или здраве, визата му може да бъде отменена и отнета“, каза той.

Хоук обаче не уточни как и дали властите ще издирят купонджиите – никой от тях не е глобен или наказан по друг начин, съобщи полицията на щата Нов Южен Уелс.

На Коледа са забелязани стотици неносещи предпазни маски на лицата си туристи, които пият, танцуват и пеят в парка до плажа Бронте, който е разположен в съседство на популярната плажна ивица Бонди в източен Сидни.  Празничните партита сред туристите в района са често срещано явление през други години.

Според очевидци мнозинството от шумните купонджии са от Великобритания или поне „не са австралийци“.

По публикацията работи Снежина Раева