КПКОНПИ с иск за гражданска конфискация срещу ЛиЛана и Скилър

210

Искове за гражданска конфискация срещу Лиляна Деянова и нейния брат Александър е внесла антикорупционната комисия, съобщава „Де факто“. Двата иска са заведени в Софийския градски съд.

Лиляна, известна в миналото като певицата Лилана, нейният съдружник Мартин Димитров и брат й Александър, популярен като бийтбокс изпълнителя Скилър, са обвинени в участие в организирана престъпна група за точене на евросредства. Те бяха посочени като близки до бизнесмена Васил Божков, който има общо 18 обвинения. Той се укрива в Обединените арабски емирства от началото на годината, предава „Дневник“.

Първоначално за ръководител на престъпната група спецпрокурорите посочиха Мартин Димитров, но после това им твърдение отпадна. Отделно срещу Лиляна и Мартин има още две обвинения -за отправяни заплахи срещу длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“, за което единодушно и двете инстанции на специализираното правосъдие признаваха, че няма доказателства, както и за представяне на неверни данни по европроекти.

Исковата молба на антикорупционната комисия срещу Лиляна Деянова е за отнемане на имущество на стойност 306 хил. лева. Тя е от 18 декември, а делото е образувано на 21 декември. Искът срещу Александър Деянов е за гражданска конфискация на имущество за 301 хиляди лева. Делото по него е образувано само ден по-късно – на 22 декември.

В момента Деянова и Димитров са на свобода, като им се наложи да платят 40 хиляди лева гаранция. Александър Деянов пък отказа да плати определената му още през май гаранция от 50 хил. лева и в знак на протест срещу обвиненията поиска да влезе в ареста, но така и не беше арестуван.

По публикацията работи: Мариела Анастасова