Наша банкнота няма да е платежно средство от 1 януари

10730

Броени дни остават до първи януари. Това е датата, от която хартиената двулевка няма да е официално платежно средство, реши Управителният съвет на БНБ.

В момента в обращение са емисиите от 1999 и 2005 година, но банкнотите постепенно се изместват от монетата със същия номинал, съобщава  plovdiv24.

Банкнотите ще могат да се заменят по номинална стойност, без такси и ограничения в количеството, допълват от БНБ. Новата монета с лика на Паисий Хилендарски бе въведена в обращение на 7 декември 2015-а и ще измести изцяло почти изчезналите банкноти.

Хартиената двулевка с образа на Паисий Хилендарски е с две емисии. Първата още от миналия век – 1999 година, втората – 2005. Според експерти средният живот на една банкнота е само няколко години, а поддържането на хартиени пари в обращение се оказва скъпо.

„Тази банкнота повече от 2 лева й струва изработването, а пък после я пускаш в обращение за 2 лева. Бързо се захабява. То става от невнимание – остават ти в джоба, а ти ги изпереш заедно с дрехите и прочие“, каза Иван Данов, секретар на Дружество на нумизматите – София.

Повечето двулевки вече са изтеглени. А на пазара оказва се има търговци, и клиенти, които не са съвсем наясно със съдбата на двулевката.

Всъщност цената на двулевката след години ще зависи от това колко хора са запазили такива пари. След време може да е с колекционерска стойност.