Прокълнатите скъпоценности: Бижутата, които донесоха нещастие на собствениците си (СНИМКИ)

148

Противно на твърдението, диамантите може би не са най-добрият приятел на жените

Някои вярват, че нещастията, които са се случили на собствениците на някои бижута, са просто ирония на съдбата, а други се страхуват дори да докоснат такива бижута. Кои са прокълнатите юверлирни шедьорви разказва „Famous Jewelery“.

Това са три 3 известни прокълнати бижута, които са донесли мъка на собствениците си.

1. Диамантът „Надежда“

Камъкът, предназначен за ритуали, е откраднат от индийски храм от човек, който започва кървавата история за може би най-известното проклето украшение.
Крадецът бил разкъсан на парчета от кучета.

Следващите собственици на Синия диамант са Мария Антоанета и крал Луи XVI, които са обезглавени. Наследява го принцеса дьо Ламбал, която е пребита до смърт от тълпа, самоубийцата Жак Колет, Сурбая, убита с нож от любовника си, който й е подарил камъка и Симон Монтарид, който загива в автомобилна катастрофа със семейството си.


Последният собственик на „Надежда“ е Евелин Маклийн, която заяви, че ще премахне проклятието, но и нея, както всички собственици, я чака смърт. Диамантът се надсмива на самочувствието на Евелин и я кара да наблюдава смъртта на всички свои близки. Дъщеря й умира от свръхдоза, синът й загива в автомобилна катастрофа, бившият съпруг умира в пансион.


Веригата от нещастия е спряна от търговеца на бижута Хенри Уинстън, който го прехвърли в института Смитсониън. От 1958 г. бижуто е експонат на Музея за модерни изкуства и тъй като никой не ги притежава иднжлшчно, масовата смърт е спряла. За сега.

2. Обеците на принцовете Мещерски

От поколение на поколение в семейство Мещерски се предават обеци, които предопределят смъртта на невярна съпруга. Чувайки тази легенда, А.С. Пушкин, който обожава всичко загадъчно и мистично, взима това бижу от княз Мещерски и го подарява на съпругата си Наталия. Поетът много ревнувал жена си. Няколко дни, след като носел в себе си бижуто поетът загива по време на дуел. Можем само да гадаем дали това е било проклятие или зла ръка на съдбата. Но Наталия Гончарова връща обеците на законния собственик.

В началото на 20-ти век бижутата са представени на съпругата на Александър Василиевич Мещерски, Екатерина Прокофиевна Подборская. Роднини я предупреждават, че тя не е потомък на Шереметиеви, което означава, че ще има проблеми. В резултат съпругът й умира, любовникът й я напуска и не припознава дъщеря си, а момичето е презирано от обществото, изгонено и революционизирано. И едва след много години Катрин решава да продаде семейната реликва. Сега местоположението на бижуто е неизвестно, може би обеците се предават от поколение на поколение, тествайки небрежни съпруги.

3. Колието на Мария Антоанета

Кралицата няма късмет в избора си на бижута. Диамантът и диамантеното колие „Надежда“ работят в тандем и удвояват мъката й.

Авантюристката Жана Ламот-Валуа се обръща към бижутер за огърлица, представяйки се за довереница на кралицата. Когато цената на колието е платена, бижутерът отива при Мария Антоанета, но тя не знаела нищо за тази покупка. В резултат бижутата са върнати на собственика, бижутерът е изгонен от страната, а измамницата Жана е бита публично, жигосана и изпратена в затвора. Но хората се разбунтували, вярвайки, че кралицата харчи огромни суми пари за бижута, когато хората гладуват. И въпреки че кралицата няма нищо общо с купуването на огърлицата, проклятието също я докосва. И така започва Френската революция и кралят и кралицата са екзекутирани.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи Снежина Раева