Ароматът на джинджифил и канела не може да бъде изместен от никоя пандемия
Коледа наближава и с нея пристига празничният дух и желанието да си припомним традициите – в кухнята, в украсата, в събиранията с близките. И въпреки че тази година празнуването няма да бъде съвсем според възприетите порядки, отбелязването на празника несъмнено ще бъде придружено от мириса на прясно изпечени сладкиши и традиционни напитки.
Да видим страни по света, в които независимо от необичайната ситуация, традиционният коледен десет ще присъства на трапезата.
Италия: Панетоне
Сладък хляб, пълен със захаросани плодове и стафиди. Има уникална цилиндрична форма и обикновено тежи около един килограм.
В Германия – Лебкухен
Наподобяващи меденки, те се правят по много различни начини. Пекат се подобно на бисквитки, но имат структура на кейк.
Нидерландия: Банкетстааф
Този десерт е направен от бутер тесто и марципан във форма на дънер, който се нарязва на по-малки парчета и понякога се покрива с нарязани бадеми и пудра захар.
Филипините: Бибинка
Този оризов кейк е разпространен и в Индонезия и се приготвя в листа върху глинен съд. Обикновено се поднася на закуска по време на празничния сезон.
Франция: Буше де Ноел
В буквален превод “торта във вид на дънер“, тя е направена от пандишпан и шоколадов маслен крем и украсена с декорации.
Великобритания: Коледен пудинг
Прилича повече на кейк, отколкото на традиционен пудинг и се сервира обикновено като част от празничната вечеря. Известен е още като пудинг от сливи.
Унгария: Багел
Плътно руло от маково семе, направено от тесто за хляб. Понякога се добавят стафиди към пълнежа с мак.
В Унгария: Добош
Възхитителни слоеве от пандишпан на руло с шоколадов крем между тях. Като допълнителен щрих има слой карамел.
Португалия: Боло Рей
Известен още като „Кралски кейк“, това е сладък хляб, пълнен с ядки и захаросани плодове.
Шотландия: Краначан
Смятан за „безспорен крал на шотландските десерти“, той е направен от малини, сметана, овес и уиски.
Египет: Кахк
Тези бисквитки се ядат не само на Коледа. Те са покрити с пудра захар и понякога се пълнят с ядки, фурми или локум.
Украйна: Кутя
Ястие със зърнени храни, поднесено със сладък сос. Това ястие се сервира и в Беларус и Русия.
Гърция: Меломакарона
Мека и сиропирана бисквитка, приготвена с мед, лимон и портокал.
Нова Зеландия: Павлова
Този десерт на целувчена база е разпространен и в Австралия и се допълва със свежи плодове и бита сметана.
Финландия: Joulutorttu
Изработени от бутер тесто и пълнени със сладко от сини сливи, те обикновено са оформени като колелца или звездички. Накрая се поръсват с пудра захар.
Швеция: Пепаркакор
Шведската версия на джинджифилови бисквитки, които обикновено са малко по-тънки и придобиват слава чрез реклами на IKEA.
Полша: Пиерник
Меден сладкиш със слой или няколко слоеве сладко и понякога покрит с шоколад.
Източник: БГНЕС
По публикацията работи Снежина Раева