Изминаха 19 години от голямата традегия пред дискотека „Индиго“

4126

На 21 декември се навършват 19 години от трагедията пред столичната дискотека „Индиго“, която погуби седем детски живота

При инцидента, който стана през 2001 г., загинаха 7 деца, а други 12 пострадаха, стъпкани и задушени.

Всяка година на мястото на дискотеката (на стадион „Юнак“) се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят и почетат загиналите. Загубилите живота си тогава са: Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Охранителите Георги Василев и Анри Силаги бяха осъдени за трагедията пред дискотеката на глоба от по 800 лева,  Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски беше осъден на 3 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева. Управителят на заведението Ангел Николов получи глоба от 3000 лева, пише БГНЕС.

Делото беше връщато и започвано от начало няколко пъти. На 20 декември 2002 г. Софийският апелативен съд прекрати делото и го върна на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения. След това последва и второ връщане на делото.

Процесът бе насрочен за трети път на 30 март 2006 г. Ден преди това прокуратурата внесе за трети път обвинителния акт.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова