Цяла Европа спират полетите до Великобритания заради новия щам

1686

Редица държави спират полетите до Великобритания. България също преустановява полетите до там. Решението е взето на работно съвещание в Министерския съвет.  Срокът е до 31 януари.

Министър-председателят Бойко Борисов свика работно съвещание във връзка с новия щам на COVID-19. В срещата участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На заседанието беше обсъден начинът, по който България да реагира по отношение на новия щам на коронавируса, установен във Великобритания, предаде NOVA.

След като по-рано днес със заповед на здравния министър се въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, на срещата при премиера беше взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от тази нощ – от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година.

Новия мутант на COVID-19 притесни и жителите на Лондон. На гарите се наблюдава стълпотворение, обитателите на града се опитват да си тръгнат, преди да влязат в сила новите по-тежки ограничителни мерки, предава blitz.

Новината за нов, по-мощен коронавирус в Лондон накара обитателите на английската столица панически да я напускат. На гарите се наблюдава стълпотворение, обитателите на града се опитват да си тръгнат, преди да влязат в сила новите по-тежки ограничителни мерки. Британци публикуваха в социалните мрежи видеа, на които се вижда какви огромни опашки са се образували край влаковете. Паническите настроения сред британското общество са предизвикани заради съобщенията, че има нова разновидност на коронавируса, която се разпространява много по-бързо от предшественика си. На кадрите от гарите се вижда, че хората не само не съблюдават социална дистанция, но и пренебрегват носенето на маски.

Германия също спира въздушните си връзки с Великобритания заради появата на нов, по-заразен вариант на КОВИД-19 в полунощ . Спират всички пътнически полети от тази страна, заяви министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, предава БТА.

Забраната не важи за товарните самолети, които транспортират стоки и поща. Европейските страни обсъждат паралелно общия си подход за железопътните, морските връзки и автомобилния транспорт през тунела под Ламанша. Вътрешното министерство на Германия е разпоредило на федералната полиция незабавно да започне редовни проверки на пътници от Великобритания и Република Южна Африка, където също бе регистриран новият вариант на КОВИД-19, предизвикал тревога сред европейските власти.

В интервю за радио А Ер Де Шпан каза, че новият опасен щам още не е засечен в Германия, но властите гледат много сериозно на ситуацията, предаде Ройтерс.