Страхотни десерти за празнуване на Нова година

1052

Коледа обикновено е свързана с големи приготовления за празничната трапеза. След постните 7 ястия на Бъдни вечер и изобилието от местни ястия и десерти за Коледа, обикновено въображението на домакинята се изчерпва и на нея й е по-трудно да измисли какво да постави на Новогодишната трапеза. Именно затова предлагаме няколко страхотни предложения за десерти, които бихте могли да спретнете за посрещането на Новата година.

А откъде да закупите най-евтино продуктите за тези десерти? Големите хипермаркети, като Кауфланд, Billa, Lidl, Metro и други предлагат отлични коледни и новогодишни намаления. Открийте такива например в брошура кауфланд. Друг вариант е да проверите в онлайн форуми за офертите на местни производители или сайтове за продажба като farmhopping.com, които предлагат ябълки, лешници, орехи и други продукти на намалени цени.

И така, нека ви представим 5 чудесни предложения за десерти, които да приготвите за предстоящата Нова година.

1. Меденки с канела

За този любим десерт са ви необходими следните продукти:

  • 1 ч. захар
  • 2 яйца (отделя се белтъка, който се разбива на пяна със захар)
  • 1 ч. масло
  • ½ ч. мед
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. карамфил
  • 1 ч. л. сода
  • брашно, колкото за получаването на тесто за разточване.

Медът се разтапя на водна баня, прибавят се останалите продукти и след замесване на тестото, се разточва на блат, който се реже на желаните фигурки. Те се потапят в пяната от разбития белтък и се пекат на слаб огън в предварително загрята фурна.

В целия процес биха могли да вземат участие и децата, особено в частта с изрязването на фигурките, което ще превърне приготвянето на новогодишните меденки в истинско семейно забавление.

2. Новогодишна торта

Пригответе класическа новогодишна торта, която ще се хареса на всички, по следната рецепта:

За приготвяне на блатовете са необходими:

  • 1 ч.ч. мляко
  • 1 ½ ч.ч. брашно
  • ½ ч.ч. захар
  • 1 ч.л. бакплувер
  • 1 яйце
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 бр. амонячна сода

За приготвяне на крема са необходими:

  • 1 литър прясно мляко
  • ½ ч.ч. захар
  • 7 с.л. натурално нишесте
  • 30 г масло
  • 4 яйца
  • Лимонова/ванилова есенция – няколко капки

За сиропиране използвайте кайсиево сладко, а за украса натрошени орехи и настърган черен шоколад.

За блатовете ви е необходимо меко тесто, което се разделя на 3 равни части и всеки блат се пече по около 8 минути. След нанасянето на крема върху блатовете тортата се оставя да престои 4 часа преди да се добави украсата (натрошените орехови ядки и настъргания черен шоколад). Можете да използвате въображението си, за да изобразите фигурки, като Дядо Мраз, елхичка, елен или часовник.

3. Празнични новогодишни бонбонки без печене

Любими за малки и големи, за семейството и за гости.

Необходими продукти:

  • 1 пакет бисквити
  • 125 г краве мляко
  • 3 с.л. пудра захар
  • смлени лешници

За подсилване на вкуса могат да се добавят портокалов сок, канела, ванилия, сушени боровинки, фурми и др. сушени плодове.

Използвайте блендер, за да разбиете на прах бисквитите и лешниците и добавете останалите съставки. Оформете топчета от тестото, потопете ги в кокосовите стърготини и ги поставете в хладилник за няколко часа, за да стегнат и да се охладят. Остава само да се насладите на сладкото изкушение!

4. Кадаиф с орехи

Необходими продукти:

  • 250 г. краве мляко
  • 2 ч.ч. натрошени орехови ядки
  • 500 г кадаиф
  • портокалови корички за вкус

Суровият кадаиф се пече във фурна, като преди това добре се разстила на конци и се залива с четвъртина от разтопеното краве масло. След изпичане кадаифът се навива, поръсва се с масло, рендосаните портокалови кори и ореховите ядки и се сиропира.

За сиропа са необходими 600 мл, 600 г захар, есенция по вкус и сокът на 1 портокал.

5. Баклава

За баклавата са необходими следните продукти:

  • 1 пакет тънки кори за баница
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 300 г разтопено масло
  • лимонов сок
  • натрошен шам фъстък

За сиропа ви трябват 3 ч.ч. вода и 3 ч.ч. захар.

При разтопяване на маслото варете, докато суроватката се изпари. След това сипвате на дъното на тавата 1 лъжица от разтопеното масло, поставяте отгоре три кори, по малко мазнина и продължавате да редите до половината от корите. В средата изсипете всички смлени орехи и след притискане надолу, продължете да редите останалите кори, като отново ги поливате с масло. Останалото количество мазнина се изсипва върху цялата баклава след като я нарежете на ивици. Пече се в загрята фурна, оставя се да изстине и се залива с приготвения сироп.  След като престои цяла нощ или няколко часа, поръсете с шам фъстък преди поднасяне.

Надяваме се тези 5 предложения да ви допаднат и да изберете някоя от предложените рецепти за празнуване на предстоящата Нова година!