Коледа обикновено е свързана с големи приготовления за празничната трапеза. След постните 7 ястия на Бъдни вечер и изобилието от местни ястия и десерти за Коледа, обикновено въображението на домакинята се изчерпва и на нея й е по-трудно да измисли какво да постави на Новогодишната трапеза. Именно затова предлагаме няколко страхотни предложения за десерти, които бихте могли да спретнете за посрещането на Новата година.
А откъде да закупите най-евтино продуктите за тези десерти? Големите хипермаркети, като Кауфланд, Billa, Lidl, Metro и други предлагат отлични коледни и новогодишни намаления. Открийте такива например в брошура кауфланд. Друг вариант е да проверите в онлайн форуми за офертите на местни производители или сайтове за продажба като farmhopping.com, които предлагат ябълки, лешници, орехи и други продукти на намалени цени.
И така, нека ви представим 5 чудесни предложения за десерти, които да приготвите за предстоящата Нова година.
1. Меденки с канела
За този любим десерт са ви необходими следните продукти:
- 1 ч. захар
- 2 яйца (отделя се белтъка, който се разбива на пяна със захар)
- 1 ч. масло
- ½ ч. мед
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. карамфил
- 1 ч. л. сода
- брашно, колкото за получаването на тесто за разточване.
Медът се разтапя на водна баня, прибавят се останалите продукти и след замесване на тестото, се разточва на блат, който се реже на желаните фигурки. Те се потапят в пяната от разбития белтък и се пекат на слаб огън в предварително загрята фурна.
В целия процес биха могли да вземат участие и децата, особено в частта с изрязването на фигурките, което ще превърне приготвянето на новогодишните меденки в истинско семейно забавление.
2. Новогодишна торта
Пригответе класическа новогодишна торта, която ще се хареса на всички, по следната рецепта:
За приготвяне на блатовете са необходими:
- 1 ч.ч. мляко
- 1 ½ ч.ч. брашно
- ½ ч.ч. захар
- 1 ч.л. бакплувер
- 1 яйце
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 бр. амонячна сода
За приготвяне на крема са необходими:
- 1 литър прясно мляко
- ½ ч.ч. захар
- 7 с.л. натурално нишесте
- 30 г масло
- 4 яйца
- Лимонова/ванилова есенция – няколко капки
За сиропиране използвайте кайсиево сладко, а за украса натрошени орехи и настърган черен шоколад.
За блатовете ви е необходимо меко тесто, което се разделя на 3 равни части и всеки блат се пече по около 8 минути. След нанасянето на крема върху блатовете тортата се оставя да престои 4 часа преди да се добави украсата (натрошените орехови ядки и настъргания черен шоколад). Можете да използвате въображението си, за да изобразите фигурки, като Дядо Мраз, елхичка, елен или часовник.
3. Празнични новогодишни бонбонки без печене
Любими за малки и големи, за семейството и за гости.
Необходими продукти:
- 1 пакет бисквити
- 125 г краве мляко
- 3 с.л. пудра захар
- смлени лешници
За подсилване на вкуса могат да се добавят портокалов сок, канела, ванилия, сушени боровинки, фурми и др. сушени плодове.
Използвайте блендер, за да разбиете на прах бисквитите и лешниците и добавете останалите съставки. Оформете топчета от тестото, потопете ги в кокосовите стърготини и ги поставете в хладилник за няколко часа, за да стегнат и да се охладят. Остава само да се насладите на сладкото изкушение!
4. Кадаиф с орехи
Необходими продукти:
- 250 г. краве мляко
- 2 ч.ч. натрошени орехови ядки
- 500 г кадаиф
- портокалови корички за вкус
Суровият кадаиф се пече във фурна, като преди това добре се разстила на конци и се залива с четвъртина от разтопеното краве масло. След изпичане кадаифът се навива, поръсва се с масло, рендосаните портокалови кори и ореховите ядки и се сиропира.
За сиропа са необходими 600 мл, 600 г захар, есенция по вкус и сокът на 1 портокал.
5. Баклава
За баклавата са необходими следните продукти:
- 1 пакет тънки кори за баница
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 300 г разтопено масло
- лимонов сок
- натрошен шам фъстък
За сиропа ви трябват 3 ч.ч. вода и 3 ч.ч. захар.
При разтопяване на маслото варете, докато суроватката се изпари. След това сипвате на дъното на тавата 1 лъжица от разтопеното масло, поставяте отгоре три кори, по малко мазнина и продължавате да редите до половината от корите. В средата изсипете всички смлени орехи и след притискане надолу, продължете да редите останалите кори, като отново ги поливате с масло. Останалото количество мазнина се изсипва върху цялата баклава след като я нарежете на ивици. Пече се в загрята фурна, оставя се да изстине и се залива с приготвения сироп. След като престои цяла нощ или няколко часа, поръсете с шам фъстък преди поднасяне.
Надяваме се тези 5 предложения да ви допаднат и да изберете някоя от предложените рецепти за празнуване на предстоящата Нова година!