Сачева: Ще предложим мярката 80/0 да се трансформира в 75/0 (ВИДЕО)

187

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси, която е в размер на 24 лева на ден, ще действа до 31 януари

Това стана ясно днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Вече имаме подадени над 4 хиляди заявления от работодатели за повече от 19 хиляди служители. Плащания ще се извършат в дните до Коледа и по празниците. По предложение на браншовите организации, Ще предложим мярката 80/0 да се промени на 75/0 – т.е. 75% от осигурителния доход на заетите. Това нямаше как да се случи в предишния период на затваряне. Осигурителният доход се засича почти с месец, след като се подаде декларацията от работодател. Сега имаме време да го направим, това ще бъде обезщетението, което ще получат хората от 1 до 31 януари. Останалите мерки 60/40 и 80/20 остават“, допълни Сачева.

Тя каза, че повече от 32 хиляди родители на деца в онлайн обучение са подали заявления за получаване на целевата помощ. По мярката ще може да се кандидатства и през януари.

„Имаме достатъчно пари за тази и следващата година. За цял месец те ще получат една минимална работна заплата, съответно пропорционално за всяка седмица, в която детето е било на дистанционно обучение“, поясни Сачева.

До момента са изплатени около 20 млн. лв. на родители, на които се е наложило да наемат детегледачки.

По думите ѝ към 15 декември безработицата бележи слаб ръст, съобщи още Сачева. Тя каза е, че не очаква тя да надмине 7% до края на годината.