Сачева обясни дали се очаква пълно отпускане на мерките (ВИДЕО)

66

Социалният министър каза и какво е личното ѝ мнение за ваксината

„Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социалният министър Деница Сачева.

Тя допълни, че всичко зависи от това какви са здравните данни. Поясни обаче, че нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне.

Министър Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента.

„Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя.

Посочи, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%.

„Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно”, каза  Сачева.

Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8 000 повече от началото на декември, поясни министърът.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.

По публикацията работи Снежина Раева