Първите полски електромобили може да станат факт през през 2024г.

75

Електромобили полско производство могат да се появят през 2024 година, произвеждани от завод в Явожно, Южна Полша, съобщава БНР.

Компанията „ЕлектроМобилити Полша“ (ElectroMobility Poland) подписа днес с властите меморандум за сътрудничество по подготовката на терен за първия в страната завод за електромобили.

Производството ще се намира на територията на специалната икономическа зона край Катовице, където 60 процента от инвеститорите са от автомобилостроителния сектор.

Планира се новият завод да започне работа през 2024 година и да създаде около 15 000 нови работни места. Проектът за създаване на първия полски електромобил е подкрепен от полските власти. Полша представи прототип на първия си електромобил под името „Изера “ (Izera) в края на юли тази година. Колата е разработена в две версии – хечбек и автомобил с висока проходимост.

Първоначално „ЕлектроМобилити Полша“ планираше заводът да бъде построен към третото тримесечие на 2021 година, а първите автомобили да слязат от конвейра през 2023 година.

По публикацията работи Снежина Раева