5 минути в една стая с инфектиран може да ни донесе COVID-19

934

Свидетели сме на скоростно разпространение на заразата COVID-19. Ежедневието ни се изпълни от предпазни маски и дезинфектанти.

Възможно е човек да се зарази за 5 минути престой на закрито на разстояние 6 метра от инфектиран. Това твърдят корейски учени, като се основават на един конкретен случай, съобщи в. ‘‘Лос Анджелис таймс”, предава „24 часа“.

Ученичка от гимназията в град Чонджу се оказала заразена през юни, като два месеца преди това в града не е имало нито един друг случай на коронавирус. След подробно проследяване на контактите и маршрутите й чрез камери и електронни приложения се оказало, че тя само в един момент е имала контакт с инфектиран -бизнесмен от друг град, който впоследствие също развил симптоми. Двамата се засекли само за 5 мин в ресторант на 6 м един от друг, без да говорят и без да пипат едни и същи предмети. Според епидемиолозите момичето се е заразило от частици във въздуха, което показва, че стандартното разстояние от 2 м изобщо не е достатъчно да осигури безопасност.