За първи път: Пълната версия за разстрела във Варна

35568

Основната версия, по която работи разследването е двойно убийство и самоубийство

Димитър, Диляна и Николас са жертвите на най-вероятния и най-стария мотив за престъпление на света – „любовта“ и ревността. Близки до жертвите споделиха пред екипа на „Нова Варна“ цялата история.

Тeжкoтo криминaлнo прecтъплeниe e извършeнo в цeнтърa нa Вaрнa, нa първия eтaж в блoк нa ул. „Мaкeдoния“. Основната версия е двойно убийство и самоубийство. 

Историята започва много назад във времето. Димитър Емилов Големанов е родом от Варна, на 40 години. Още на младини не крие русофилските си пристрастия и при възникването на конфликта в Украйна се записва доброволец – рейнджър в сепаратистите „Донецка Република“. Взимал е участие и в мисии в азиатски държави.

Снимка: Facebook

Там той придобива военен опит и познания за оръжията. Във средите на Варна многократно е изразявал познанията си по военно дело и е показвал негово интервю пред френски канал за участието му в боевете.

Отделно се пробва да развива бизнес с две фирми „Газ Аналит“ и „Г.О Пигмейстър“ ЕООД, а през 2019 г. регистрира сдружение „Варна Еко Парк“, в което участва и Деляна. Бизнесът му не успява да се развие, а сдружението внася предложение в Община Варна, което е отхвърлено след протест на жителите на кв. Галата.

Връзката му с Диляна започва преди повече от 4 години. През цялото време тя протича бурно, с много раздели и събирания. В същността на проблемите, които той разказва пред приятели, се корени двойствената ориентация на приятелката му в интимен аспект и множеството различни партньори. В една от историите, след пореден скандал преди около 3 години, Митко обръсва главата на Диляна. В друга история техните лични постижения излизат във известен сайт за възрастни и стават достояние и на регионалните жълти медии.

Диляна е отдадена и насочена към нумерология, астрология и други „науки“. Правила е и опити за публицистика в местни сайтове. Участвала е като модел в различни инициативи и събития.

Снимка: Facebook

Цялата история, довела до фаталния инцидент, започва още през лятото. Митко и Диляна живеят в Морската градина на Варна под наем. Митко се включва като инвеститор в печално известния нощен клуб „Контакт“ с още двама партньори. След провала на клуба остават множество задължения към Митко, които той не успява да събере. Както той сам се изразява пред приятели: „Ближа рани от лятото“. Малко след това следва поредната раздяла с Диляна. Митко на няколко пъти споделя пред приятели: “Не ми се живее повече”.

След около 2-3 месеца отново се събират. Тук се намесва и Николас. Николас е кипърец от шведски произход, който е приятел на Митко. Двамата с него започват да разработват концепция за партита по време на пандемията на частни вили. Нико, както го наричат неговите приятели, има солидни компютърни умения и участва в разработването на сайт и интернет маркетинг за кампанията.

Апартаментът, в който се е случил фаталният инцидент, е ползван именно за оперативки, свързани с дейността и партита. Нико също така има приятелка българка, която му помага в начинанието.

Версията (неофициално потвърдена)

В нощта преди фаталната случка е имало сигнал до полицията за вдигане на шум. Димитър Големанов е присъствал на мястото пред блока и след това се е прибрал. Големанов получава обаждане от близък, че Деляна от два дни е в апартамента при Нико. Започва кореспонденция между Нико, Диляна и Митко, която силно провокира извършителя.

На сутринта Димитър Големанов НАХЛУВА в имота с две оръжия – автоматичен и полуавтоматичен пистолет. Заварва Диляна с още едно момиче и Нико, който спи. Последва кратък  разговор, след което застрелва първо Диляна, след това Нико и себе си. Второто момиче, което е присъствало и видяло цялата случка, в паниката бяга по бельо от апартамента. 

Димитър Големанов оставя след себе си дъщеря на 10 години от бившата му съпруга.

Снимка: „Нова Варна“

При проведената акция от полицията в апартамента на бабата на Митко, който се намира малко по-надолу от фаталното място, са намерени: автомат и три пистолета, единият е боен, със заличени номера.

Повече за разследването можете да видите във видеото:

 

По публикацията работи екип на медия „Нова Варна“