Експерт разкри каква температура масово се поддържа от COVID болните

171

Както вече знаем един от първите и най-чести симптоми на вируса е повишената телесна температура. Доц. Киров сподели коя е преоблаващата такава при заболелите пациенти

Направихме анкета сред 700 медици – 95% от гласувалите бяха общопрактикуващи лекари. Това заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„През нашите кабинети са минали много хора с доказан COVID-19. 95% от личните лекари са преглеждали заразени пациенти“, разкри доц. Киров.

„Личните лекари са лекували по между 1 и 10 COVID болен в домашна обстановка. Колегите не злоупотребяват с антибиотиците за хората с коронавирус – 90% от тях не смятат, че вируса е причина за издаване на рецепта“, каза още той.

Първият и най-чест симптом на коронавируса е високата температура – преобладаващо това е между 37.5 и 38 градуса, разкри доц. Киров.

„Младите пациенти със загуба на вкус и обоняние често боледуват по-леко. Загубата на тези два рецептора може да продължи до месец“, допълни експертът.

„Призовавам хората да звънят на личните си лекари още в първите дни на симптоми, за да се установи точната им диагноза. А и вече PCR тестовете отнемат повече от 24 часа“, заяви председателят на личните лекари у нас.

„Мерките, въпреки че не се спазват стриктно, дават своите резултати. Нека не подценяваме и гриповете – те не щадят нито деца, нито бременни“, завърши доц. Любомир Киров.

По публикацията работи: Моника Цанкова