ЦИК: Има вероятност изборите да се отложат с два месеца

34

Крайното решение дали е възможно това да се случи зависи от президента Румен Радев

Възможно е изборите да бъдат отложени с два месеца и вместо през март да се проведат през май. Крайното решение обаче е от компетенциите на президента. Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

„Датата. в която ще бъде определен изборният ден: може да варира, съгласно Конституцията, в рамките на 2 месеца. Могат да са до края на месец май“, каза тя пред bTV.

Преди два дни социалистът Костадин Паскалев предупреди, че премиерът Бойко Борисов ще направи всичко възможно, за да отложи парламентарните избори за юни. След него същата теза застъпи и бившият омбудсман и лидер на граищанската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Досега премиерът Борисов не е казвал, че ще иска отлагане на изборите заради коронавируса. Президентът Румен Радев също не е коментирал дали е склонен да се съгласи с отлагане на вота заради пандемията.

Как ще гласуват карантинираните?

Цанева не можа да даде конкретен отговор как биха гласували хората, които са под домашна карантина. Тя обясни, че за да се случи това, трябва да бъдат направени законодателни промени.

„Въпросът е труден. Съгласно Изборния кодекс. с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. Covid-19 не е такова увреждане. Ще се мисли. Имаме доста време до края на месец март: когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Всички се надяваме. че може би към този момент ще бъде отшумяла. Ако ситуацията е такава. каквато и в момента. това означава, че законодателството би трябвало да се промени. Ние сме правоприлагащ орган и не можем да излезем извън рамките на закона Това е въпрос. който парламентът трябва да реши“, заяви говорителят на ЦИК

Таня Цанева призна, че може да има проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса. В същото време обаче има достатъчно време до март и тогава обстановката може да е по-различна, стана ясно от обясненията й.

960 машини за гласуване идват през февруари

По въпроса за машинното гласуване говорителят на ЦИК разясни, че на 8 декември ЦИК ще знае кои са участниците в обществената поръчка, а на 10 февруари догодина трябва да започне доставката на машините. До 25 февруари се очаква да бъдат доставени всички партиди.

ЦИК очаква общо 9600 машини за гласуване плюс 100 допълнителни, които могат да бъдат използвани за информационни кампании.

Преди масовото машинно гласуване е необходимо да бъде проведена разяснителна кампания за избирателите как става това. посочи Таня Цанева.

По публикацията работи: Моника Цанкова