Депутатите решават за четири ваксини срещу коронавируса

56

Предложението до Народното събрание е внесено на 20 ноември от премиера Бойко Борисов

Народното събрание ще обсъди в четвъртък проект на решение за одобряване на участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства „Астра Зенека“ (AstraZeneca), „Санофи“ (Sanofi) и „Пфайзер“ (Pfizer Inc.) – „Бионтех“ (BioNTech Manufacturing GmbHand) предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19. Ще бъде обсъдено и предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от „Янсен“ (Janssen Pharmaceutica NV). Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на парламента.

Предложението до Народното събрание е внесено на 20 ноември от премиера Бойко Борисов – след решението на Министерски съвет за одобрение на българското участие в договорите на ЕС с тези компании. Премиерът предлага също така „предвид естеството на проекта на решение, както и изискванията за конфиденциалност“ въпросът да бъде разгледан на закрито заседание на Народното събрание. Наскоро Борисов каза, че се подготвя имунизационен план, а здравният министър проф. Костадин Ангелов изтъкна, че „… първата ваксина, която очакваме да дойде в България е тази на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 000 дози“.

Европейската комисия пък съобщи, че доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите. Най-напред обаче ваксините трябва да бъдат одобрени на европейско ниво.

Каква е процедурата

Европейската агенция по лекарствата ще вземе решение дали да одобри потенциалната ваксина срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“ до 29 декември и се надява да се произнесе до 12 януари по искането за одобрение от американската компания „Модерна“ (Moderna), съобщиха Ройтерс и АФП.

На свой ред Европейската комисия ще даде окончателното си одобрение за ваксините няколко дни, след като европейският регулатор разреши използването им, съобщи говорител на ЕК.

„Вероятно ще е въпрос на дни. Целта е да действаме бързо“, каза говорителят на пресконференция и добави, че точната дата зависи от евентуалното одобрение от страна на агенцията по лекарствата.

Според европейските правила, Европейската агенция по лекарствата препоръчва разрешаването за ползване на лекарство или ваксина и Европейската комисия одобрява въз основа на научната препоръка на агенцията след консултации със страните-членки.

Говорителят поясни, че, за да може ЕК да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население).

ЕК е готова да осигури на държавите от ЕС помощ за преноса и съхранението на ваксините, отбеляза говорителят, цитиран от БТА. По неговите думи, след като лекарствената агенция и ЕК дадат разрешение, доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите. Говорителят призова да не се смесват въпросите за осигуряване на ваксините и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните дружества след съобщенията за успешна ваксина.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова