Северна Корея бори COVID-19 с екзекуции

2749

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е наредил да бъдат екзекутирани най-малко двама души, забранил е риболова в морето и е заключил столицата Пхенян като част от неистовите усилия за защита срещу коронавируса и икономическите щети от него.

Правителството на Ким е наредило също на дипломатите си в чужбина да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да провокират Съединените щати, защото се притеснява от очакван нов подход на новоизбрания президент Джо Байдън към Северна Корея, казаха политици на брифинг на Националната разузнавателна служба (НРС).Това съобщи националното разузнаване на Южна Корея, цитирано от „Бризбейн Таймс“, пердаде DarikNews.

Един от политиците Ха Те-Кюнг цитира НРС, според която Ким е проявил „прекомерен гняв“ и е предприел „ирационални мерки“ по отношение на пандемията и нейното икономическо въздействие.

Ха каза, че Северна Корея е екзекутирала високопоставен служител от стоковата борса в Пхенян миналия месец, след като е намерила лицето отговорно за падащия валутен курс. Той цитира НРС, че през август Северна Корея е екзекутирала ключов служител за нарушаване на правителствените разпоредби, ограничаващи вноса на стоки от чужбина. Двамата души не са идентифицирани по име.

Северна Корея е забранила също риболова и добиването на морска сол, за да предотврати заразяването на морската вода с вируса, каза НРС.

Северна Корея наскоро е поставила Пхенян и северната провинция Джаганг под блокировка заради опасения от вируса. По-рано този месец тя е наложила мерки за блокиране на други области, където служители са открили внесени неразрешени стоки и чуждестранни валути, цитира политикът НРС.